Recensie

Revel F226BE

Revel en de Uniforme Afstraling

Door John van der Veer HVT 1, januari 2020

De laatste date met een Revel luidspreker dateert van ruim een jaar geleden. Het betrof toen de F35, een betaalbare vloerstaander met een opmerkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. ‘Goedkoop’ is zo’n kwalificatie die de lading niet dekt en de term klinkt ook als zodanig. De luidspreker klonk in ieder geval veel duurder dan de prijs deed vermoeden, in mijn oren althans. In een vergelijkbare lijn zit de F226BE, weliswaar hoger geprijsd, maar met hetzelfde oogmerk. Over Tun Fun en betaalbare topklasse.


Een groot voordeel van wonen in de Amsterdamse binnenstad is dat je alle leuke plekken op loopafstand hebt. Een bezoek aan Hifi Solutions betekent dan ook een heerlijke wandeling langs de historie van de hoofdstad, waaronder de Portugese Synagoge, recht tegenover ons Nirvana in Audioland. Vlak daarvoor passeer je Tun Fun, een ondergronds speelparadijs voor kinderen, onder het verkeersplein naast de Mozes en Aaron kerk, waar ik vele uurtjes heb doorgebracht met kleuter Vincent plus kids. Steek de straat over, struikel over de tramrails, en bedenk me – met de voortanden op het asfalt – dat er maar weinig verschil is tussen Tun Fun en de Toko van Rick (Oldersom, opperhoofd van Hifi Solutions). Audio is voor mensen (meestal mannen, helaas) die hardnekkig blijven weigeren ouder te worden, laat staan volwassen. Mannen op de wipkip, houen zo. Wat brengt me deze keer naar Hifi Solutions? Heb een afspraak met Michael Huigen, van Reference Sounds, bekend van de apparatuur in de oei-oei klasse, waaronder de luidsprekers van Wilson Audio en de versterkers van Daniel D’Agostino. Revel zit in een ander segment en Michael nodigt me uit naar een nieuw model van het Amerikaanse merk te komen luisteren, in de mooiste ruimte van de winkel aan de Muiderstraat, perfect opgesteld (met de rest van het repertoire voor de gelegenheid even aan de kant geschoven), een Mark Levinson No5805 versterker voor de aandrijving, Moon CD-speler, cappuccino en appeltaart van Rick: Tun Fun bovengronds, in het kwadraat.

Waters en Chattelin

Ken Michael inmiddels al een tijdje. Van een demonstratie bij Chattelin is me bijgebleven dat de man, met zijn akelig diepgaande technische know-how, tot in ieder detail kan uitleggen waarom componenten werken zoals ze werken en wat de financiële consequenties kunnen zijn, tot ins Blaue hinein. Hij kent mij dientengevolge ook wat langer en weet dat ik, met een beetje mazzel, niet verder kom dan de afstandsbediening. Michael heeft een technische toelichting voor de scribent in petto, maar is zo wijs om eerst de luidspreker te laten spreken. Ben totaal onvoorbereid, weet niet eens het typenummer, laat staan een prijs. Word alleen gelaten met mijn stapel CD’s, de catering van Rick en een afstandsbediening. De mannen lopen richting deur voor een roddelsessie over die snarenplukker. En eigenlijk is het goed zo. Ga gewoon maar eens luisteren, kreng. Jij beweert toch dat je verstand hebt van geluid? Heb producties meegenomen die ik inmiddels kan spellen, niet fijn voor nieuwe muzikale indrukken, maar wel handig voor tests. Schuif als eerste schijfje ‘Amused to Death’ van Roger Waters in de Moon. “Hé John, echt origineel ben je niet hè? ‘If I leave you here, Bill, you won’t be found’,” citeert Rick schamper uit de eerste Q-sound quote, na het horen van seconde één op het album. Ik gooi iets denkbeeldigs naar zijn hoofd, trek de deur dicht en druk nogmaals op ‘Play’. Wat hoor ik allemaal?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.