Recensie

Revel F35

Betaalbare topklasse uit de VS

Door John van der Veer, HVT 9, september 2018

Importeur Reference Sounds is bekend van de merken die niet echt binnen handbereik liggen met alleen een bijstandsuitkering, zoals Wilson Audio luidsprekers, Dan D’Agostino versterkers en Transparent kabels. Maar het bedrijf koestert ook Revel onder haar vleugels, een Amerikaans luidsprekermerk met een zeer opmerkelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit. HVT luistert. En huivert.


Revel is eerder ter sprake geweest in HVT, met de M16. Deze boekenplankluidspreker, zeg maar monitor, komt in dit verhaal wederom aan bod, in direct vergelijk met vloerstaander F35. Beide luidsprekers maken deel uit van de Concerta2 reeks. Revel bestaat sinds 1996. De originele Concerta serie is geïntroduceerd in 2005. Na jaren van ontwikkeling, die onder meer in het teken hebben gestaan van verbetering van de geluidskwaliteit van de Concerta, een moderner uiterlijk en toch met behoud van de lage prijs, is uiteindelijk de Concerta2 op de markt gebracht. Een belangrijke update is het verhogen van de sensitiviteit, in het kader van de te verwachten match met minder krachtige receivers en versterkers. In plaats van een aparte midrange driver is gekozen voor de toevoeging van een derde woofer. Een nieuwe cross-over, waarvoor patent is aangevraagd, verdeelt het bereik van de laagste twee woofers met de bovenste. In grafieken is te zien dat de optelsom van de frequenties een zeer compleet beeld in dit brede frequentiegebied oplevert. Het motto van Revel is ‘The Sound of Science’. Citaat: “Waar veel luidsprekers de creatie zijn van één enkele ontwerper met de ‘gouden oren’, is Revel het product van jarenlang onderzoek, uitzonderlijke meetprocedures, testprotocollen en blinde luisterproeven.” En: “Geen toevalstreffers maar een wetenschappelijke benadering van de optimale luidspreker”. Voor die blinde luisterproeven heeft Revel een procedure bedacht met de tot de verbeelding sprekende titel ‘pneumatic speaker mover’ en nee, het gaat niet om de kruising tussen een heipaal en zo’n apparaat dat stratenmakers gebruiken om het zand aan te stampen. Het procedé staat voor een custom-built platform waarmee verschillende luidsprekers vergeleken kunnen worden door ze binnen enkele seconden te verwisselen en op exact dezelfde plaats neer te zetten, compleet geautomatiseerd en buiten het zicht van de luisteraar. Kijk, daar kan geen recensent tegenop. Ideetje, Ernst?

Lijn 5

In deze testopstelling geen Star Wars taferelen. Er hoeft ook niets verwisseld te worden, laat staan verticaal. Heb de luistertest ook niet thuis gedaan, maar bij importeur Reference Sounds in Amstelveen. Het bedrijf wordt gerund door Michael Huigen en Robin Bruinsma. De laatste was zo vriendelijk mij van de eindhalte van tramlijn 5, Amstelveen Stadshart, af te halen; heel chique, want lijn 5 stopt bij mij om de hoek. In de rugzak een Mytek Manhattan II DAC, een Mytek Brooklyn eindtrap, een stapel cd’s en de nodige bekabeling. Zonder de zwarte spaghetti in mijn rugzak ook maar één blik waardig te gunnen worden alternatieven van Transparent, de kabels van hun voorkeur, uit de kast getrokken. “Niet de duurste hoor, het moet wel matchen bij de prijzen van de rest”. De Revel Concerta2 F35 vloerstaander, zoals de luidspreker voluit heet, gaat per stel over de toonbank voor iets minder dan €2000. Da’s inderdaad schappelijk geprijsd. Het ‘matchen’ hield in dit verband in dat Michael & Robin de prijstechnisch lagere regionen van Transparent gebruikten. Moet eerlijk zijn. Heb de luidsprekers niet beluisterd met m’n eigen snoertjes – misschien wel uit angst voor het uur van de waarheid – maar wèl uitsluitend met de Manhattan II en de Brooklyn versterker. Na een korte discussie over het klankverschil tussen cd’s en streamingdienst Tidal (ik meen verschil te horen in het voordeel van de eerste, wat door beide heren wordt beaamd) gaan we van start met een opname van Yuri Honing voor Challenge Records, een opname die ik al eerder bij Chattelin heb gehoord, in een iets ander segment, om het voorzichtig uit te drukken.