Recensie

Roksan Attessa CD Transport

Loopwerk ‘in the running’

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2022

In de toch al kleurrijke geschiedenis van Roksan is met de introductie van de Attessa-serie de bladzijde omgeslagen naar een heel nieuw hoofdstuk. De kersverse reeks omvat vier apparaten, waarvan collega Marnix Bosman de streaming versterker uitgebreid heeft gerecenseerd, in de maarteditie van HVT. Aan ondergetekende de eer de volgende Attessa- loot nieuwsgierig te besnuffelen: het CD Transport. Over loopwerk, dat nog immer loopt. Uiteraard letterlijk, maar ook figuurlijk. Sterker nog, zowel Roksan als de CD zijn nooit weggeweest. ‘Alive and kicking’, heet zoiets.


Door Marnix al aangestipt: Roksan is een merk dat vanuit een lichte anonimiteit opereert, waaraan hij direct toevoegt dat het merk in thuisland Groot-Brittannië, maar ook hier op het vasteland, een flinke schare liefhebbers heeft opgebouwd. Daartoe behoor ik ook, zeker. De eerste kennismaking met Roksan dateert van mijn begintijd bij HVT. Ik mocht twee apparaten uit de K3-serie onder handen nemen, te weten de geïntegreerde versterker en de CD-speler. De versterker maakte onderdeel uit van een monstertest rond de Finalé Vivace Mini luidsprekers. De enige bron destijds was de K3-CD speler, met ingebouwde DAC. De geluidskwaliteit van het apparaat heeft zo’n diepe indruk gemaakt, zeker in relatie tot de advies-verkoopprijs, dat een apart verhaal gewijd is aan de mogelijkheden en het klankbeeld van deze Roksan CD-speler. De variant uit de nieuwe Attessa-reeks die nu onweerstaanbaar mooi staat te wezen in mijn huiskamer is niet voorzien van een DAC en staat daardoor te boek als ‘CD Transport’, in het Nederlands meestal vertaald met ‘CD-loopwerk’. Het apparaat maakt deel uit van een viertal apparaten dat door het leven zal gaan als ‘Attessa’: een draaitafel, een geïntegreerde versterker, de door Marnix besproken streaming versterker en het onderwerp van dit verhaal. Geen DAC in deze Attessa, dus zal voor de omzetting naar de analoge wereld naar iets externs moeten worden omgekeken.

Smiley

Voor dat doel, en voor de gezelligheid natuurlijk, is een exemplaar van Attessa streaming versterker eveneens meegekomen. Ze staan nu bovenop elkaar en de uitstraling van het setje is fenomenaal. Om te beginnen alvast een vette pluim voor de fantastische vormgeving. Sober, maar zeer smaakvol. De lade van het loopwerk lijkt aan weerszijden omhoog te krullen; als een smiley voor het charisma. Grote onzin natuurlijk, maar ik word er in ieder geval heel blij van. De DAC van de Roksan streaming versterker bevindt zich in het illustere gezelschap van DA-omzetters van Mytek en Heed, de eerste in de Mytek Manhattan II, de tweede in de Heed Audio LaGrange geïntegreerde versterker. En nu we toch bezig zijn met vergelijkingen, ook de versterkers van de drie genoemde apparaten zijn ingezet. De Mytek Manhattan II is daartoe verbonden met de Mytek Brooklyn AMP eindversterker. De aangesloten luidsprekers zijn de Fyne Audio F1.8, uit de top-range van dit eveneens Britse merk (zij het Schots, maar dat is een andere discussie), een monitor met een 8” concentrische driver, bovenop op de FS8 stands van Fyne. Dit tweetal is aangevuld met de vertrouwde Yamaha NS5000 luidsprekers. De vergelijking met de K3 CD-speler kan ik niet meer maken, dat is voor mijn auditieve geheugen te lang geleden. Maar ik ben intussen wel verblijd met de Primare DD35, uit Zweden, een geweldig loopwerk waarover ik zeer tevreden ben. Kortom, er is alle reden om diverse vergelijkingen van stal te halen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS