Recensie

Roksan Attessa streaming versterker

Terug van niet-weggeweest

Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2022

Roksan is een merk dat al jaren vanuit een lichte anonimiteit opereert. Vanuit die achterhoede heeft het merk desondanks in thuisland Groot-Brittannië, maar zeker ook hier op het vaste land een flinke schare liefhebbers opgebouwd.


De historie van Roksan gaat terug naar 1985. In dat jaar lanceerden Tufan Hashemi en Touraj Moghaddam hun eerste product op een hifi show in London. De naam Roksan verwijst naar de afkomst van de twee oprichters en is afgeleid van de naam Roxanne, de dochter van de Perzische koning Darius. Veel productnamen die het merk door de jaren heeft gebruikt, zijn afgeleid van steden en beroemdheden uit de Perzische historie.

Roksan door de jaren

Het bedrijf stond tot 1996 onder leiding van de twee oprichters. In dat jaar werd het merk echter onderdeel van een holding met meerdere beroemde Engelse audiomerken. Deze overname duurde echter slechts 2 jaar. Toen nam deze holding namelijk de beslissing een andere weg in te slaan en Roksan paste daar niet meer bij. De twee oprichters namen het roer weer terug in eigen hand tot 2016 want in dat jaar werd Roksan onderdeel van Monitor Audio. Sindsdien wordt er in de traditie van Hashemi en Moghaddam gewerkt aan nieuwe producten.
De Attessa lijn is de eerste toevoeging onder het nieuwe management en bestaat uit een draaitafel, een cd-loopwerk, een geïntegreerde versterker en een streaming versterker. Een demo-exemplaar van de Attessa streaming versterker heeft een tijdje in mijn huiskamer gestaan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS