Mild geprijsd, grote klasse
Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2017
In de vorige editie van HVT maakte ik uitgebreid gewag van de Finalé Vivace Mini, een kleine, Canadese vloerstaander die tijdens de test door maar liefst vier verschillende versterkers is bestookt, waaronder een Roksan K3. De enige luisterbron die is gebruikt is een CD speler uit dezelfde K3 serie van Roksan. Om de aandacht niet af te leiden van het toch al immense verhaal is dit apparaat slechts zijdelings genoemd. De speler is echter dermate interessant dat wij u een aparte bespreking niet willen onthouden. Bij dezen.
Tevens kwam in die zomereditie de Xerxes 20 Plus ter sprake. Deze draaitafel vormde toen het stralende doch wreedprijzige middelpunt van de belangstelling. De Xerxes is het eerste product van Roksan en dateert van het midden van de jaren tachtig, in de eerste versie althans. De verdere ontwikkeling van de draaitafel sindsdien, tot de huidige ‘20 Plus’-versie, staat symbool voor de filosofie van het Britse bedrijf, gevestigd in de hoofdstad van onze westerburen, met dat diepe, soms brede en bij tijd en wijle woest golvende water dat ons zo scheidt, naast het links rijden en een beduidend andere opvatting over het functioneren binnen EU-verband. In plaats van het op de markt brengen van een totaal nieuw product, om de zoveel tijd, blijft Roksan trouw aan een ontwerp waarin het gelooft en dat zijn kwaliteit heeft bewezen, om het vervolgens met updates hernieuwd te presenteren. De Xerxes draaitafel is daarvan het ultieme voorbeeld, maar ook andere producten uit de stal van Roksan lijken omgeven met dat tijdloze charisma. Roksan is opgericht in 1985 door twee studenten, Touraj Moghaddam en Tufan Hashemi. De Xerxes was hun eerste product. Er zouden nog vele volgen.
Direct Injection
De K3 serie van Roksan bestaat uit een serie apparaten, waarvan de geïntegreerde versterker in de monstertest rond de Finalé Vivace Mini luidsprekers vol enthousiasme is ingezet. Naast de versterker en de CD-speler omvat de serie eveneens een DAC en een eindtrap. De K3 heeft de al even gelauwerde K2 serie als uitgangspunt genomen en de producten op een aantal punten verbeterd. De K2 serie ken ik niet. Kan dus louter en alleen afgaan op de opvolger. Nu zou ik van dit apparaat, een zo op het oog niet opzienbarende CD speler, normaal gesproken niet zo’n ophef maken, ware het niet dat iets in het geluidsbeeld van de speler mij direct zeer aansprak, zeker met het prijskaartje in het achterhoofd. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. De K3 serie is het resultaat van een samenwerking tussen Roksan en het Duitse Burmester. Roksan tekende voor het ontwerp, Burmester voor de bouw. Of de lopende scheiding met de EU consequenties heeft voor de vraagprijs op het vasteland is vooralsnog niet duidelijk, maar dat de prijs in de UK omhoog zal gaan lijkt me toch onvermijdelijk. Heel misschien dat de nieuwe eigenaar Monitor Audio hier nog iets aan kan doen, wie zal het zeggen. Lang leve de Brexit. Het front van de serie is van geborsteld aluminium en verkrijgbaar in de kleuren opium (de heren studenten kennen de roots van hun voorvaderen), antraciet en charcoal, oftewel steenkool. Zowel de versterker als de CD speler van de test zijn uitgevoerd in antraciet. Erg mooi. Alle bekende functies van een CD speler zijn te vinden op de K3, behalve scroll knoppen, die met dat overslaande gehakkel om een geluidsfragment snel te kunnen opzoeken. Naast knopje ‘stop’ is er een ‘play/pauze’ knop en, uiteraard, het tweetal om een track te vinden in beide richtingen van de afspeellijst: ‘forward’ en ‘back’. Het display vertoont, naast oa het tracknummer, de verstreken tijdsduur van het nummer of, naar keuze, hoeveel tijd nog resteert. Op de bijgeleverde afstandsbediening, een standaardversie die ook dient om parameters van de versterker, de DAC, Bluetooth en streaming te bedienen, vind je alle functies van de CD speler terug, aangevuld met een ‘shuffle’ knop. Naast de analoge uitgangen zijn er maar liefst drie digitale uitgangen: optisch TOSlink, gebalanceerd AES/EBU en coaxiaal S/PDIF RCA. De analoge uitgangen zijn verguld evenals de S/PDIF uitgang. Verder treffen we twee digitale ingangen, coaxiaal en optisch. De bedoeling is duidelijk. Mits voorzien van een digitale uitgang kan iedere externe digitale signaalbron op deze manier profiteren, zo u wilt ge-upgrade worden naar Roksan kwaliteit, middels de PCM 1798 24-bit/192kHz DAC.