Recensie

Roon 1.8

Van Sooloos naar Roon 1.8

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2021

Met de lancering van Roon 1.8 behoort het bedrijf toch echt wel tot de smaakmakers van het grote high-end audio ecosysteem. Roon wordt wel ‘de muziekspeler voor muziekliefhebbers’ genoemd, maar deze beschrijving doet de slimme software toch echt tekort. Het bedrijf waaruit Roon is voortgekomen mag gerust tot de pioniers van de digitale mediarevolutie gerekend worden.


Tegenwoordig is het fenomeen streamen geaccepteerder dan ooit tevoren, maar de trend is toch echt ingezet met het rippen van onze geliefde CD’s naar onze harddisks. Later zouden we deze muziekbestanden ergens op een NAS (netwerkoplag) gaan bewaren om die vervolgens via ons thuisnetwerk te benaderen. Het was studiotechnicus en platenlabel-eigenaar Enno Vandermeer die in 2004 in New York het bedrijf Sooloos oprichtte om orde in de chaos van de rondslingerende muziekbestanden scheppen. Bijna twintig jaar geleden dus. Volgens mij kunnen we deze man hiermee gelijk tot visionair bestempelen.

Van Sooloos naar Meridian

Er is in die zeventien jaar natuurlijk heel veel gebeurd, maar ik weet nog goed dat ik voor het eerst Enno’s mediaserver onder ogen en handen kreeg. Dat was overigens enige tijd na introductie van hun eerste multi-zone digitale muzieksysteem in 2005. Ik heb het over de Control 10, een groot en stoer aanraakgevoelig display, compleet met een core server en geïntegreerde opslag. Het systeem kon muziekbestanden lossless opslaan, de juiste informatie (metadata) bijeen scharrelen (scrapen) van het wereldwijde internet en op een fraaie manier aan de gebruiker presenteren. Een beetje à la Apple en bijna parallel aan de introductie van de smart devices zoals we die nu kennen (de iPhone in juni 2007 en de iPad in april 2010). Eind 2008 werd Sooloos overgenomen door het Britse Meridian Audio alwaar de ontwikkelingen van het streamen van hi-res audio op de voet gevolgd werden. Het bloed kroop echter waar het niet kon gaan en in 2015 werd Roon Labs opgericht.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS