Een bijzonder hardware concept van een bijzondere software ontwikkelaar
Door Bert Oling, HVT 4, april 2018
Wat is dat nou Hifi Video Test? Branchevervaging? Gaan jullie het naast de traditionele audiovisuele middelen en af en toe whisky of een andere culinaire uitspatting ook al hebben over zoiets triviaals als computers? Niks is minder waar, branchevervaging, waar heb je het over? In het betere audiosegment is Streaming Audio een heel belangrijke component geworden en daar heb je soms een computer bij nodig. Soms kan het computerleed beperkt blijven tot een NAS. Dussss?
Roon Labs mag zich met haar softwareprogramma ROON om bitnauwkeurig in een netwerk muziekbestanden te distribueren op een behoorlijke aanhang verheugen. Internationaal gezien zijn ze duidelijk de Numero Uno in het niet onaanzienlijke aanbod van al dan niet gratis of meegeleverde besturingssoftware bij streaming toepassingen. Ze zijn daarnaast bepaald ook niet de goedkoopste (99 euro per jaar of 500 voor een lifetime licence). Maar dat neemt niet weg dat Roon door vriend en vijand gezien wordt als dé standaard. Naast de uitgebreide multiroom toepassingen, de zeer uitgebreide DSP functies en de perfecte Roon uitgangsmodule die in staat is om klankbedervende computercomponenten te omzeilen, is er het niet stilzittende ontwikkelteam dat via het Roon forum elke keer weer in staat is om zinvolle updates te ontwikkelen en te implementeren.
Harde waren
De ontwikkelaars zagen echter ook dat hun concept een aantal beperkingen had. Natuurlijk is er een groeiende groep audiofabrikanten in het wat duurdere segment die gebruikt maakt van de Roon Ready faciliteit. Het is voor beide partijen interessant, want de klant van een nieuw streamingproduct vraagt tegenwoordig bijna altijd: kan ‘ie Roon? Voor Roon zelf is het een perfect middel om de kwaliteiten van hun software aan een bredere groep consumenten te tonen. Toch was er wel een niche in het aanbod dat erom vroeg om gevuld te worden. Voor Roon heb je nu eenmaal een computer/server of iets dergelijks nodig waar de basis software Roon Core/Server op moet draaien. Echter niet iedereen heeft zin in zo’n suizend ding in zijn woonkamer.
Voor de Handige Harries was er natuurlijk de mogelijkheid om op basis van een Intel processor een kleine aan audio toegewijde server te bouwen, zeker toen Roon zelf vorig jaar op de markt kwam met het overigens gratis Roon R.O.C.K. Platform. R.O.C.K staat voor Roon Optimized Core Kit. In feite is dit een speciaal voor Roon ontwikkeld besturingssysteem op Linux basis. In zich besloten zijn alle noodzakelijke processen om de Roon software up to date te houden of in een onverhoopte situatie een volledig herstel mogelijk te maken.