Recensie

Rosso Fiorentino Siena

Van klas naar klasse

Door John van der Veer, HVT 9, september 2022

Analogue Audio Products is het domein van Wim van Kraanen, met echtgenote Josien aan zijn zijde, die een steeds grotere rol in het bedrijf is gaan spelen. Aanleiding voor de hernieuwde kennismaking met het echtpaar is een luistersessie met Rosso Fiorentino luidsprekers als stralend middelpunt. Het weer op die mooie dag in augustus sluit naadloos aan bij een mediterrane beleving tussen Nieuwegeinse muren.


Heb een rijbewijs, maar geen auto. De belangrijkste reden voor dit manco is de nutteloosheid in hartje Amsterdam. Ik leen of huur er wel eens een, zeker als spullen meeliften. Maar vrijwel altijd volstaat het OV, ook voor HVT-activiteiten, soms aangevuld met vier wielen en/of vliegtuig. Het echtpaar van Kraanen heeft voor de gast iets anders bedacht en staat met twee fietsen op de tramhalte. Josien vervolgt haar weg in de auto, Wim en ik stappen op de trappers: “Zo ben je vast nooit opgehaald.” De fiets, met de zon als wind in de rug, biedt het voordeel dat het saaie imago van Nieuwegein wordt ontkracht met een rit langs veel natuur en een prachtig kasteel. Na verloop van tijd draaien we het bekende industrieterrein op. Ben er eerder geweest, voor een luistersessie met Diapason luidsprekers, vergezeld door ontwerper Alessandro Schiavi, zijn vrouw en de fabuleuze lunch die het echtpaar uit eigen streek in Noord-Italië had meegenomen. Eerder heb ik thuis genoten van een Unison Research buizenversterker, de Unico 90. De naam van het bedrijf en de prachtige componenten die ik (er) heb mogen beleven suggereren dat bij Analogue Audio Products geen plaats is voor het digitale domein. Niets is minder waar. Het hart van de set die ons opwacht is de MU1 Streamer van Grimm Audio. Die ken ik van de nodige andere sessies; een fabuleus mooi apparaat. Toch is Wim van Kraanen A.A.P. gestart met de import van een strikt analoog item: de buis, toegepast in single ended (SE) versterkers. We schrijven 1996. Wim zoekt een aanleiding om zijn vak van economiedocent in te ruilen voor een metier dat meer voldoening geeft. Voor de klas staan gaat steeds meer tegenstaan. De wereld van klasse A en A/B doet zijn intrede en blijkt een schot in de roos.

Hart

Het blijft niet bij de import van buizen, de VAIC 300B om precies te zijn. Het programma wordt al snel uitgebreid met de genoemde Diapason luidsprekers en Unison Research versterkers, aangevuld met GRAAF OTL versterkers, eveneens met buizen. “De import van de VAIC 300B is begonnen vanuit de overtuiging dat single ended versterkers zonder overall feedback de beste geluidsweergave kunnen realiseren. Vervolgens leerde ik dat andere soorten buizenversterkers (pushpull en OTL) ook erg goed kunnen klinken.” Pas later worden merken als Rosso Fiorentino – de aanleiding voor dit bezoek -, Living Voice luidsprekers en Pathos versterkers aan het pakket toegevoegd. Van het laatste merk maakt model Kratos deel uit van de set. Deze hybride versterker heeft 2 ECC83 buisjes in de voortrap en mosfets in de eindtrap. Wim gaat het experiment met kruisbestuivingen bepaald niet uit de weg, maar de buis annexeert toch een speciale plek in het hart. “Enkele jaren terug, gestimuleerd door de bijzondere prestaties van de Living Voice, begon het bij mij te kriebelen: hoe zou de SE 300B deze luidsprekers laten klinken? Om die reden heb ik voor de opvolger van de VAIC 300B, de Emission LAB 300B XLS, een eigen SE-versterker laten bouwen. Dit model is gedoopt tot ‘Still Life’ en maakt deel uit van ons pakket. Samen met, in dit geval, Living Voice luidsprekers is goed te horen hoe de simpelste vorm van versterking een zeer hoge muziekbeleving kan geven. Ik nodig je uit om dit eens te ondergaan.” En uiteraard is deze invitatie bepaald niet aan dovemans oren gericht, maar ook aan ieder ander dan ondergetekende. Het blijft niet bij het ontwikkelen van een eigen versterker. Onder de naam ‘Phantom Cable’ brengt Analogue Audio Products analoge kabels op de markt die in eigen huis zijn ontwikkeld en geproduceerd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS