Recensie

Rotel A11 Tribute en CD11 Tribute

Sonkei!

Door Michel van Meersbergen, HVT 2, februari 2021

Sonkei? Sonkei! Japans voor ‘respect’. Met de A11 Tribute geïntegreerde versterker en de CD11 Tribute CD-speler toont Rotel haar respect naar Ken Ishiwata, de vermaarde en invloedrijke persoonlijkheid uit de audio-industrie die ons op 25 november 2019 heeft verlaten.


Nu zal Ishiwata vooral met Marantz geassocieerd worden, hij is daar dan ook 41 jaar werkzaam geweest. Echter, in juni 2019 scheidden de wegen tussen Marantz en Ishiwata waarna hij door Rotel werd benaderd voor een samenwerking. En dat zou een samenwerking moeten worden op het vlak waarin Ishiwata zo kon schitteren: een geschikt basis-ontwerp uitpluizen en op kritische punten onderdelen vervangen om zo componenten een sport hoger op de kwalitatieve audio-ladder te krijgen. Dit onder de strenge voorwaarde dat de opgewaardeerde component betaalbaar blijft én een, voor de consument, toegankelijke geluidssignatuur behoudt. Dat ziet er misschien eenvoudig uit, maar om dit binnen de ‘huisstijl’ en beschikbaar budget voor elkaar te krijgen kan bepaald een uitdaging zijn. Na beraad besloten Rotel en Ishiwata de A11 en CD11 aan te wijzen als ideale componenten voor een upgrade. Voor ons als consument natuurlijk heel spannend: twee ‘instapmodellen’ die onder de ‘motorkap’ door uiterst competente handen behandeld worden.

Rotel A11 Tribute en CD11 Tribute

De originele A11 is vooral aangepast in de signaalweg. Op dat deel in de voortrap, volumemeter en eindtrap zijn condensatoren en weerstanden vervangen door betere. Verder is het chassis mechanisch beter gedempt waardoor het beter bestand is tegen trillingen en resonanties.
Bij de CD11 zijn in de voeding alle condensatoren vervangen, terwijl in de omgeving van de DAC ook een aantal condensatoren en een enkele weerstand zijn vervangen. Verder is het chassis, net als bij de A11, mechanisch beter gedempt en is de aarding zowel mechanisch als elektrisch verbeterd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS