Recensie

Rotel Michi X3

Complete Klasse

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2021

Michi maakt deel uit van Rotel. Er is wat luwte geweest rond de toplijn van het Japanse merk, maar er verschijnen weer modellen onder die naam op de markt. ‘Nieuw’ heeft in dit verband meer betekenissen. Rotel bestaat al heel lang, Michi gaat ook al een tijdje mee, maar ondanks het feit dat ik zowel het merk als het vlaggenschip op locatie al heb mogen beluisteren, zijn beide nooit bij mij thuis geweest. Tot nu. Uw aandacht voor de Michi X3 geïntegreerde versterker.


Een praktisch puntje. Met de blijde boodschap van Grote Vloerstaander In Aantocht, bereid ik me relativerend voor op twee trappen spierpijn plus de bezorger lief doch indringend (’kopje koffie?’) aankijken. Het vooruitzicht van een versterker vergt meestal geen aanvullende Yoga-lessen, maar dat had ik nu beter wel kunnen doen. Een enorme doos met 30 kg inhoud belt aan, waarachter de koerier schuil gaat, die zo vriendelijk is om door te lopen tot de deur van het appartement. Aan mij de rest. Daar staat ie dan, groot en lood te wezen. Even verwarrend: nergens op de doos is merknaam Rotel te bekennen. Japanse gewoonte. Veel merken in het land van de Rijzende Zon brengen producten uit onder een aparte titel, zonder de naam van het moederbedrijf expliciet te vermelden. Meestal gaat het dan om de toplijn, zoals Lexus van Toyota. Michi laat zich vertalen met ‘de juiste weg’. In ieder geval heeft het zware gevaarte de weg naar mijn huis weten te vinden. Rotel is gestart in de jaren 50 en werd het decennium daarna groot in Japan. Als fabrikant van OEM producten is het bedrijf verwant aan VS-merken Marantz, Scott en Harman Kardon. In de jaren 70 maakt Rotel onderdelen voor Leak en Wharfedale. De verwevenheid met het Verenigd Koninkrijk is gebleven. Nog steeds is het hoofdkwartier van Rotel een Japans/Britse aangelegenheid. In de Britse traditie past ook het gegeven dat Rotel een familiebedrijf is, al sinds de oprichting. Het is de bedoeling dat de Michi X3 wordt ingezet om de nagelnieuwe Bowers & Wilkins 800 aan te drijven. Ik heb de eer modellen uit de vierde generatie van deze toplijn te mogen verwelkomen, zodra ze Het Kanaal zijn overgezwommen. Beide merken ressorteren onder Sound United en dat is ook geen toeval. Het geweldige vooruitzicht afwachtende, staan in de tussentijd maar liefst vier paar luidsprekers te trappelen om de Michi X3 in de armen te sluiten, waaronder een andere krachtpatser van B&W, de 705 Signature.

De stal…

De overige leden van het welkomstcomité zijn de Dynaudio Emit10, de Wharfedale EVO 4.4 en semi-permanent meubelstuk Yamaha NS5000. Emit10 en 705 Signature zijn bescheiden monitoren op een standaard. De EVO 4.4 is een vloerstaander pur sang en de NS5000 een megalomaan uitgevallen monitor, niet in de laatste plaats door de 12” woofer die zich prominent breed maakt in de Yamaha-kast. De Wharfedale is de recentste nieuwkomer en eveneens getest voor deze editie van HVT, reden om niet alleen de Michi X3 als versterker voor de vloerstaander in te zetten, maar ook de Mytek Manhattan II DAC / Mytek Brooklyn Amp-combinatie. Aan een vergelijk ontkomt de Michi X3 dus niet. Da’s mooi, al was het alleen maar om de klasse-AB techniek van de X3 te beluisteren naast de klasse-D techniek van de Mytek Brooklyn Amp. Maar er is meer. De digitale sectie van de Manhattan II plus de DA-conversie van dit wonderapparaat behoren tot mijn favorieten op dit gebied. Beide fenomenen maken ook deel uit van de Michi X3. Kortom, deze gegevens, samen met de riante collectie luidsprekers in huis, bieden een direct vergelijk en hopelijk relevante informatie. De periferie is van topkwaliteit en genadeloos: alle bekabeling plus de stroomvoorziening zijn van HNNY Benelux en handwerk uit eigen stal. Nog niet op de markt; ik ken geen betere. Nog even over Michi. De lijn telt vijf producten. De M8 is het duurste model, een mono eindtrap van €6.000, gevolgd door de S5, een stereo eindversterker met dezelfde vraagprijs. De P5 is een separate voorversterker van €3.500. De X5 is een geïntegreerde versterker die voor €7.000 over de toonbank gaat en grote broer van de X3. Ja, de tijdelijke huisgenoot is het ‘instapmodel’. En die aanhalingstekens zijn met een vraagprijs van €5.000 zeker van toepassing.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS