Recensie

Rotel RA-1592

Analoog en digitaal regelcentrum

Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2017

Sommige merken lijken bijna nooit een misser te maken. Rotel is zo’n merk dat door de licht eigenzinnige aanpak eigenlijk altijd de muzikale spijker op de audiokop lijken te slaan.

“Prestaties die zijn behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst”. Het is een zin die we allemaal kennen zodra er wordt gesproken over een ingewikkeld product uit de bankwereld. Deze zin is echter ook heel goed van toepassing op audioapparatuur.

Hoe goed een fabrikant in het verleden ook heeft gepresteerd, een nieuw apparaat zal je altijd op zijn eigen merites moeten beoordelen. Dat neemt echter niet weg dat je bij een merk als Rotel natuurlijk wel een bepaalde verwachting hebt omdat de ervaringen uit het verleden zo goed zijn geweest. In mijn geval is het hoge verwachtingspatroon gestart door mijn ervaringen met een Rotel Michi eindtrap midden jaren ’90. Dat was een echte klasse eindbak waar ik bij mijn werkgever destijds veel plezier heb beleefd. Ook in de jaren daarna werd hoge verwachting elke keer weer bevredigd. Dat heeft mij er bijvoorbeeld ooit toe aangezet om ook zelf een keer een Rotel eindtrap aan te schaffen en aan mijn referentieset toe te voegen. Deze eindtrap gebruik ik nog steeds regelmatig als ik een luidspreker in een bijpassende prijsklasse ga testen. Ook bij de RA-1592 zijn mijn verwachtingen dus hoog gespannen want op papier is dit weer een versterker waar je heel vrolijk van moet kunnen worden.

Analoog en digitaal geïntegreerd

De RA-1592 is leverbaar in zilver en zwart en heeft flinke afmetingen. Door het bijpassende gewicht staat de versterker op 5 pootjes om het gewicht (17 kilo) goed over de ondergrond te verdelen. Het uiterlijk is heel simpel met een helder (maar dimbaar) display in het midden, bronkeuzeknoppen er direct onder, een volumeknop aan de rechterkant met daaronder een aantal menuknoppen waarover later meer. De RA-1592 is in feite een RC-1570 voorversterker en een RB-1582 eindversterker in één behuizing. Dat betekent dat je met de RA-1592 een zeer uitgebreide voorversterkersectie hebt met zowel analoge als digitale ingangen en een krachtige eindversterkersectie die, in ieder geval op papier, ook moeilijke luidsprekerlasten moet kunnen aansturen. Een noemenswaardige (MM) phono-ingang is wat de RA-1592 echt helemaal compleet maakt en geschikt voor alle media uit het verleden, het heden en de toekomst.