Recensie

Scansonic MB-2.5

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2016

Deens warm bad, in de vorm van een halve ellips

Voor het geval U zich door deze titel vertwijfeld afvraagt of dit verhaal niet in een verkeerd tijdschrift is beland: nee, het gaat niet over de nieuwste jacuzzi. Scansonic is een Deens topmerk van luidsprekers. ‘MB’ staat voor Michael Børresen, die de MB-serie voor Scansonic heeft ontworpen. Van deze serie testen we de MB-2.5, de kleinste van vier vloerstaande luidsprekers. Om deze set haar geheimen te ontfutselen is er (heel) veel heen en weer gewandeld in mijn huiskamer. Had vier dagen de tijd voor deze test. De associatie met die andere vierdaagse lag dan ook voor de hand. Wat (ver)plaatsing van luidsprekers wel niet kan doen met geluid: veel gelopen en verschoven, en vooral veel geleerd.

Michael Børresen is geen onbekende in de wereld van hifi luidsprekers. Zo wordt de Deen met de spitse oortjes al ruim twaalf jaar geassocieerd met Raidho Acoustics dat deel uitmaakt van hetzelfde Deense overkoepelende bedrijf Dantax Radio. Vele ontwerpen zijn van zijn hand gekomen en nu is het de beurt aan deze serie voor Scansonic. Op de Scansonic website maakt Børresen melding van zijn activiteiten bij Raidho Acoustics. Klaarblijkelijk wil hij een stukje naam overhevelen naar zijn nieuwe ontwerpen en de faam laten voor wat het is. We laten de Deense relaties voor wat ze zijn en richten ons op recent werk van de ontwerper, de MB-serie van Scansonic. De MB-2.5 is de kleinste van vier vloerstaande luidsprekers in deze serie. Strikt genomen is er nog een vijfde: de MB-1. Deze veel kleinere luidspreker staat weliswaar op de grond, maar middels een statige standaard. De MB-1 is dus niet met recht een vloerstaande luidspreker te noemen. De bodem van de MB-1 standaard is identiek aan de spike-achtige constructie onder de vier vloerstaanders, waarover later meer.
Michael Børresen is een man met uitgesproken ideeën en heeft naar eigen zeggen al zijn kennis laten samenkomen in het ontwerp van de MB-serie voor Scansonic. De luidsprekers zijn ontworpen rond een superlichtgewicht ribbon tweeter. Om in de terminologie van de importeur en de ontwerper te blijven: dit zou moeten resulteren in een mooie integratie met (Børresen rept van ‘seamless transition’, een naadloze overgang naar) de middenfrequenties. Er is veel moeite gestoken in het ontwerp van de woofers, zodat deze de snelheid van de ribbon tweeter kunnen bijbenen. Om dit te bereiken is gekozen voor stevig doch lichtgewicht carbon voor de woofer, zonder spreekspoelkap, voor maximale uitslag en snelheid. Ook is de magneet achter de woofers kleiner dan normaal en gevouwen rond de spreekspoel. Hierdoor is er geen reflecterend oppervlak achter de woofer. De importeur aan het woord: “Bij conventionele ontwerpen wordt vaak een spoel met een groot oppervlakte gebruikt, die als een soort reflector voor de luchtverplaatsing werkt en zo niet alleen de bewegingssnelheid in de weg zit, maar ook nog eens voor vervorming zorgt.” Deze info maakt een mens nieuwsgierig.