Recensie

Shanling M-0 DAP

Huh? Nee, dat meen je niet!

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2018

Niet al te lang geleden was ik op bezoek bij Michael Wongso, de bevlogen ondernemer van DuneBlue. Bij hem aan tafel is het altijd feest. Verstopt in een van de hippe ruimtes van het Caballero complex in Den Haag, zit je tussen allerlei lekkers op het gebied van headphones en personal audio. Sterker nog, DuneBlue is denk ik de enige in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de bovenkant van deze markt. Ik kwam er voor de Empyrean van Meze, maar ging met iets heel anders de deur uit. Je raadt nooit wat.


Sorry, dat laatste is natuurlijk onzin, gezien de aanhef van het artikel. Het gaat om een M-0 DAP van het merk Shanling. Chinees? Zeker. Meuk? Zeker niet! En hoe ik daarbij kom is heel eenvoudig. Michael vroeg mij namelijk om eens naar deze digitale audio player (DAP dus) te kijken en vooral te luisteren. Voor alle duidelijkheid, een DAP is wat wij vroeger een walkman noemden. Hij duwde mij een klein gadget in de handen dat me deed denken aan een Apple Watch. Iets groter en iets dikker, maar veel scheelde het niet. Het apparaatje voelde goed aan. Behuizing van metaal en dan nog wel in een aantal uitvoeringen, te weten titanium, zwart, blauw, violet en rood. En natuurlijk een touch screen en aan de zijkant de zogenaamde crown, oftewel draaiknop. Door op de draaiknop te duwen kon je deze DAP aan- dan wel uitzetten en door eraan te draaien harder of zachter. Aan de ene zijkant ruimte voor zo’n klein geheugenkaartje (microSD tot 512GB) en aan de andere kant een USB-C poort om of deze gadget op te laden of om ‘m als geluidskaart van je computer te laten functioneren (USB DAC). Hoe dan ook, een kek apparaatje.

Dank u

Toen gaf hij me een paar goede in-ears (64 Ears in dit geval. Duur, maar waanzinnig) en vroeg me er even voor te gaan zitten. Ik was eigenlijk best verbaasd dat het kleine DAPje deze chique in-ears überhaupt goed aan kon sturen. Moeiteloos werden hi-res bestanden tot maar liefst 384kHz afgespeeld. En muzikaal als de billen. Ik was onder de indruk. Toen hij me vroeg of ik de prijs kon inschatten, hield ik het op twee- tot driehonderd euro. Hij vervolgde of ik dat zeker wist, want het apparaatje had ook hi-res Bluetooth aan boord (LDAC en aptX streamen vanaf je telefoon), kon overweg met DSD bestanden, kon 15 uur op een acculading spelen, en had een heuse ESS Sabre DAC aan boord. Ik bleef bij mijn inschatting. Toen de man me vertelde dat deze Shanling M-0 120 euro moest kosten, was mijn eerste gedachte “Huh? Nee, dat meen je niet”. Michael wilde niet dat ik over een nacht ijs zou gaan en stond erop dat ik een exemplaar mee zou nemen om thuis verder te beoordelen en dan vooral met meerdere headsets. Wat zeg je dan? Juist; dank je wel.