Recensie

Silent Angel Bonn N8

To Switch or not To Switch

Door Bert Oling HVT 1, januari 2020

Gelovigen en ongelovigen, weet u nog hoe het allemaal begon? In de 70er jaren was HiFi hot, mooie spullen gingen als warme broodjes over de toonbank. Als je geen HiFi had dan telde je op een verjaardag niet meer mee. Als je geluk had, trof je een dealer aan die de nieuw verworven spullen bij je kwam installeren. Het was net Sinterklaasavond: de dozen werden uitgepakt, de spullen opgesteld, aansluitkabels uit de dozen aangesloten, luidsprekerkabels gelegd en aangesloten, fase goed en draaien maar… Ho stop. Want toen begon het eigenlijk allemaal. Was dat lampendraad wel zo geschikt als luidsprekerverbinding, deden die bijgeleverde aansluittouwtjes wel recht aan die mooie spullen?


Het vervolg kennen we. Hoekse en Kabeljauwse Twisten over de lengte en de dikte van de kabels. Moest het OFC koper zijn of toch koper afgewerkt met tin of zilver, etc, etc.
De niet-gelovigen kwamen met de bekende argumenten: meettechnisch is er geen verschil, dus is er geen verschil. De gelovigen stelden: gebruik je oren nou toch. Zo ging het met interlinks, vergulde, zilveren of rhodium stekkers, digitale S/PDIF en andere verbindingen, ethernetkabels – CAT 5 tot Cat 8, van lineaire tot geschakelde voedingen. De beschaving schreed voort maar niet altijd, getuige de soms onverbloemde scheldpartijen op de diverse internetfora.

To Switch

Met de komst van het fenomeen Streaming Audio en de verder voortschrijdende ‘internettisering’ van onze huishoudens – smartphone, iPad, smart TV – nam de behoefte aan schakelmateriaal om al die met name bedrade datastromen naar hun plek te kunnen brengen, steeds meer toe. In den beginne kregen we van onze provider een modem, een simpel kastje, dat onze PC verbond met het Internet. U kent vast nog wel de bekende piep en knars geluiden als er verbinding gemaakt moest worden met het vermaledijde internet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.