Recensie

Silent Angel Rhein Z1 netwerkbridge

Warum ist es am Rhein so schön…

Door Bert Oling, HVT 9, september 2020

Uit de keuken van het jonge Chinese bedrijf Thunder Data is de Silent Angel Rhein Z1 Roonserver en netwerkbridge hun tweede product. De Bonn N8 netwerkswitch was het eerste. Verschillende lezers vroegen mij: waar komen die namen, zo geënt aan onze oosterburen toch vandaan? Het antwoord is heel eenvoudig. Een aantal van de ontwikkelaars van Thunder Data heeft de technische opleiding genoten in Duitsland. De technologische basis van Thunder Data is dan ook heel goed en vooral breed. De ontwikkelaars hebben na hun studie hun sporen verdiend bij ondernemingen als o.a. Intel, Zyxel en QNAP. En niet als kantinemedewerker.


Toegegeven, het aanbod van apparaten die iets doen met streaming audio is overweldigend. Zelfs zo groot dat een nieuwkomer in Streaming vaak door de bomen het bos niet meer ziet. En bijna overal zingt het buzzword rond: doet ie ook Roon? Het muziekbesturingssysteem Roon is al lang geen ‘new kid in the block’ meer. Op een paar uitzonderingen na kiest elke fabrikant in het betere streaming audio segment ervoor om zijn apparaten Roon gecertificeerd te laten zijn. Terecht overigens, want de Roon programmatuur heeft alles in zich om de veeleisende muziekliefhebber een in alle opzichten – o.a. weergavekwaliteit, DSP functies, metadataservice – optimaal resultaat te bieden. Het voert in het kader van dit Rhein Z1 testverslag te ver om alle aspecten van de Roon programmatuur te belichten, maar in de kern bestaat het Roon programma uit drie onderdelen: de Roon Core, het Roon Endpoint en de Roon Remote. In het allereerste begin van Roon – eind 2014, begin 2015 – was een en ander vaak ondergebracht in één apparaat, waarbij een Ipad dan de functie van Remote kon vervullen, in mijn geval de Apple MacMini computer. Via USB was er een DAC op aangesloten…..Streaming had, mits alle parameters goed waren ingesteld en de MacMini niet teveel andere taken moest verrichten, weer een nieuwe kwaliteitsdimensie bereikt.

The Elephant in the Roon

De ontwikkelingen in streaming audio gaan in rap tempo en Roon is de voortdurend meeveranderd. Er zijn o.a. DSP functies gekomen om het inkomende datasignaal te bewerken: van volumeaanpassing tot equalizing. Naast de eigen ontwikkeling van Roon veranderde ook het spelerlandschap snel. Er was eerst nog sprake van het fenomeen computeraudio met stevige discussies over ASIO en WASAPI (bij Windows) divers en het uitschakelen c.q. temmen van de audiocore van Apple OS om een zo optimaal mogelijke prestatie van de aangesloten USB DAC te waarborgen. Maar alras rukte de complete netwerkspeler en netwerkbridge op. Roon deed een duit in het zakje door naast de eigen Roon server software een complete software inclusief (Linux) besturingssysteem te ontwikkelen voor een familie van Intel NUC’s. Geen gedoe meer met een computer of laptop met bijbehorende niet audiogerelateerde processen. Zelf ontwikkelden ze daarnaast de Nucleus server voor die consumenten die niet voldoende kennis hadden om de ROCK software op een NUC te installeren en te implementeren. Netwerkaudio was en is hot. Een merkwaardig feit in het overvolle aanbod van netwerkspelers is dat er maar heel weinig Roon gecertificeerde apparaten zijn die intern een Roon Core aan boord hebben. De Silent Angel Rhein Z1 is het tweede apparaat dat ik onderhanden heb dat belangrijke, maar vooral interessante functies aan boord heeft. Ook de prijs maakt hem zeer aantrekkelijk voor een brede groep muziekliefhebbers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS