Recensie

Single, stereo en multiroom met Vifa

Deens Design van Vifa

Door Ernst Neve HVT 1, januari 2020

Het merk Vifa is zeker geen nieuwkomer op luidsprekergebied. Het Deense merk, dat in 1933 is opgericht door N. Madsen, maakte aanvankelijk luidsprekers voor Bang & Olufsen waar zijn twee broers ook werkten. In de loop der tijd groeide Vifa uit tot een van de betere producenten. In vele speakermerken vind je hun luidsprekers units terug. In 2014 is Vifa een andere weg ingeslagen door in te springen op de trend die toen de kop opstak, namelijk die van de draadloze luidsprekers.


Vifa onderscheidde zich door niet te beknibbelen op onderdelen en al helemaal niet op design. Je mag gerust stellen dat ze ook voorop liepen met de toepassing van de stoffen frontjes van de eveneens Deense designtextielproducent Kvadrat. Anno 2019 bestaat het assortiment uit drie compacte, draadloze Bluetooth luidsprekers en twee 2.0 producten die niet alleen via Bluetooth verbonden kunnen worden, maar ook via het al dan niet bedrade thuisnetwerk.

City en Reykjavik

Opvallend aan alle Vifa draadloze luidsprekers is dat ze op geen enkele manier opvallen. Verwacht geen nodeloze toeters en bellen, het enig opvallende is het ingetogen ontwerp, het bijzonder stevig uitgevoerde aluminium chassis, de gebruiksvriendelijkheid en, niet te vergeten, de geluidskwaliteit. Zelfs de kleinste telgen, de City en de Reykjavik, stellen met hun compacte afmetingen (10cm in diameter en 3,9 diep voor de City en 14cm bij 6,5cm voor de Reykjavik) niet teleur. In het laatste ontwerp worden twee Vifa tweeters en een Vifa woofer versterkt door een 3-kanaals digitale versterker, in de eerste een tweeter en woofer compleet met DSP cross-over. Tevens zijn deze schatjes per twee of meer te koppelen. Nu zei ik wel dat de Vifa luidsprekers op geen enkele manier opvallen, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Deze kleine Deense rakkers klinken namelijk in het geheel niet zoals je zou vermoeden door hun voorkomen. Best verrassend.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.