Recensie

Sivian Acoustics ERSA phono preamp

The Sivian way

Door Marnix Bosman, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Het merk is geboren uit onvrede en de wil om het op een eigen manier te doen. Sivian Acoustics introduceert nu voor het eerst een phono voorversterker volgens de weg die het sinds de start in 1993 is ingeslagen.


In HVT 5 van 2016 rapporteerde ik al eens uitgebreid over de voor- en eindversterker combinatie van Sivian Acoustics. In januari van 2017 had Ernst Neve in dit blad vervolgens een uitgebreid interview met geestelijk vader van Sivian Acoustics, Cock van Vianen. Mijn advies, zoek die nummers er nog even bij en lees ze nog eens terug. Daarmee krijg je namelijk een uitstekend beeld van wat Cock van Vianen met zijn producten wil bereiken. Net zoals bij veel andere fabrikanten is van Vianen zijn onderneming gestart uit onvrede over de kwaliteit van de bestaande apparatuur. In de eerste periode hield hij zich vooral bezig met professionele luidsprekersystemen. Gaandeweg verschoof de aandacht naar high-end omdat verschillende gebruikers opmerkten dat die PA-apparatuur van Sivian ook niet zou misstaan in de huiskamer. Inmiddels beslaat het programma twee luidsprekers en een voor- en eindversterker combinatie. De Elara voorversterker is voorzien van een NOS DAC, maar heeft geen phono input. Die optie ontbrak nog. Dat verandert vanaf nu met de introductie van de Ersa phono-amp.

Lijnen

De taak van een phono voorversterker is tweeledig. Taak één is zoals de naam al zegt: het versterken van het ingangssignaal. MM en MC elementen hebben een afwijkend signaalniveau dus daarvoor moet je compenseren. Sommige fabrikanten kiezen bewust voor ondersteuning van alleen MM elementen. Vooral in het medium budget segment en bij geïntegreerde versterkers zie je dat.
Taak twee is de RIAA correctie. Dit klinkt als een basale taak maar is uiterst belangrijk want afwijkingen in de RIAA curve kunnen grote impact hebben op de klankweergave. De Ersa ondersteunt zowel MM als MC elementen. Sivian biedt optimale aanpassingsmogelijkheden door middel van een hele reeks instelmogelijkheden, zodat je het beste uit ieder element kunt halen. Belangrijke extra informatie is dat de Ersa een volledig DC gekoppeld ontwerp is. Dit betekent dat er in de signaalweg geen enkel frequentie-afhankelijke component te vinden is. Dat klinkt als een eenvoudige keuze maar kenners binnen de techniek weten dat dit niet zo is. De RIAA correctie is tenslotte een frequentie-correctienetwerk, dus een DC-gekoppelde aanpak vergt de nodige expertise.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS