Recensie

SME Model 6

The Real Thing

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2021

Bij een instapmodel van een topmerk als SME, neig je gauw te denken dat het niet om ‘the real thing’ gaat en alles net even wat minder is dan bij de duurdere modellen. Dat dacht ik ook… totdat ik dit nieuwe meesterwerk op de testbank mocht plaatsen.


SME is van oorsprong een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van precisie-onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Oprichter Alastair Robertson-Aikman maakte in 1959 een toonarm voor zijn eigen platenspeler en werd door vrienden aangemoedigd er een commercieel product van te maken Zo ontstond SME Audio naast SME Engineering. De rest is, zoals we zeggen ‘geschiedenis’ en de precisie vanuit engineering is in de audiotak van een net zo groot belang. SME draaitafels en toonarmen staan bekend als compromisloze precisie-instrumenten. Dit gaat vaak gepaard met een hoog prijskaartje en om u maar gelijk de illusie te ontnemen dat dit nieuwe instapmodel ook een budgetmodel is, kan ik u zeggen dat dit niet het geval is. Alhoewel de Model 6 met 8900 euro slechts een vierde kost van de Model 30, het is maar hoe je er tegenaan kijkt.

Kijk ik nu achteraf naar de prijskwaliteitsverhouding, dan kan ik u nu al mededelen dat deze meer dan redelijk is. SME heeft er namelijk niet voor gekozen om op elk onderdeel van de draaitafel te bezuinigen en kwaliteit in te leveren. Integendeel, er is juist naar een manier gezocht om dezelfde kwaliteit te bereiken als bij de duurdere modellen, maar dan op een goedkopere manier. Kijk alleen al naar het chassis, deze is niet samengesteld uit de veel duurdere resonantie-arme aluminium platen, maar CNC-gefreesd uit een speciale resonantie-arme polymeer met hoge dichtheid. Visueel kun je beargumenteren of het net zo stijlvol (of misschien wel mooier) oogt dan de duurdere modellen, het resultaat is in ieder geval hetzelfde: extreme demping van interne en externe trillingen. De dichtheid van de hars is zo hoog dat ze de plint redelijk klein hebben kunnen houden, maar toch massa weten te creëren, de speler alleen weegt namelijk al zo’n 9 kilo.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS