Recensie

SME Synergy

Alles erop en eraan

Door Edouard Hendrix, HVT 12, december 2020

Met de Synergy heeft SME een kant-en-klare platenspeler op de markt gebracht. Een platenspeler met ingebouwde voorversterker, element en bekabeling. Just plug & play. Meer moet dat niet zijn.


Het Britse SME, voluit ‘The Scale Model Equipment Company’, bouwt al sinds 1946 precisie-apparatuur voor de luchtvaart, de medische industrie en het Formule 1. Muziekliefhebbers kennen SME uiteraard vooral als fabrikant van bijzonder hoogwaardige platendraaiers en toonarmen. Toonarmen die niet alleen gebruikt werden voor het eigen merk, maar ook gretig afgenomen werden door andere fabrikanten van platendraaiers. Menige platendraaiers werden opgewaardeerd met een toonarm van SME. Onlangs beslisten de Britten om het geweer van schouder te veranderen. SME zal niet langer toonarmen leveren voor andere merken. SME heeft nochtans de wind in de zeilen, vooral met de SME Synergy. Rare jongens, die Britten.

SME Synergy

De Synergy is de eerste platendraaier van SME met ingebouwde phono preamp. De Britten noemen het een ‘geïntegreerde’ platenspeler. De Synergy wordt geleverd als een kant-en-klaar pakket. De toonarm uit eigen huis en het moving coil element van Ortofon zijn gemonteerd en uitgelijnd in de fabriek. Zelfs de naalddruk en de bias zijn ingesteld. De bekabeling komt van CrystalConnect. Dit is plug & play in de zuiverste zin van het woord. Uitpakken en aansluiten, zo eenvoudig kan het zijn. Niet gebruikelijk in een high end omgeving, maar waarom moeilijk maken als het eenvoudig kan. Vergeet niet om de transportbouten los te draaien waarmee het subchassis bevestigd is aan het hoofdchassis en let ook op de bout die de motoreenheid beveiligt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS