Recensie

Sonos ARC Atmos Soundbar

It certainly grows on you

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2020

It grows on you. Goed Engels voor iets waaraan je wel aan kunt wennen. Ik bezig de term eigenlijk meer met het idee in het achterhoofd dat de ARC van Sonos echt met je mee kan groeien van alles-in-een oplossing tot… een betere alles-in-een oplossing. Er gebeurt namelijk van alles als je de ARC huwt met de SUB (Gen 3) en/of een stel surroundspeakers van het merk.


Bij Sonos is werkelijk alles voor elkaar. Aan alle details is gedacht. Het begint eigenlijk al op de website waar alles haarfijn en begrijpelijk voor iedereen wordt gepresenteerd. Dat is overigens wel een kwalificatie die we inmiddels kunnen vaststellen: voor iedereen. Want de meeste mensen kennen het merk Sonos. En da’s knap als je je bedenkt dat het merk relatief jong is. Achttien jaar om precies te zijn. 2002, is het jaar van Sonos’ oprichting. Vier visionairs begonnen toen hun ‘audio-door-het-hele-huis’ concept, uitmondend in de introductie januari 2005 van hun ZP100 zone player met het inmiddels iconisch geworden ontwerp en de CR100 controller, gevolgd in maart van hetzelfde jaar door de SP100 luidsprekers.

De tijd vooruit

Het geheim van Sonos schuilde in de eerste twee apparaten, waarmee het bedrijf eigenhandig het landschap van de hifi zou veranderen. Net als de iPod van Apple zouden de zoneplayers van Sonos, en hun controller in het bijzonder, de consument klaarmaken voor de volgende stap. In dit geval de stap van draadloos streamen van muziek. Sterker nog, het draaiwiel van de controller deed sterk denken aan die van de eerste iPods. Let wel,toen Sonos in 2005 met de CR100 Controller aankwam, zou het nog twee jaar duren voordat Apple met de eerste iPhone zou komen, en vijf jaar met de eerste iPad. Dit luidde het fenomeen app in en maakte daarmee tevens de Sonos Controller overbodig en te duur.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS