Recensie

Sonos Beam (Gen 2)

Hetzelfde pakketje, andere inhoud

Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2022

De kleinste soundbar van Sonos heeft een kleine metamorfose ondergaan. Zowel qua uiterlijk als innerlijk. Hoewel je het van de buitenkant niet zo snel zou zeggen.


De vormfactor van de Beam is namelijk gelijk gebleven aan die van de eerste generatie en hij is nog steeds verkrijgbaar in zwart en wit, maar de afwerking is anders. Zag je bij de eerste Beam nog een speakergrill die rondom was afgewerkt met stof, bij de tweede generatie is deze grill gemaakt van polycarbonaat met precisiegaatjes. Dit type grill was geïntroduceerd bij de Sonos Five en sindsdien doorgevoerd bij de andere producten, met nu als laatste dus ook de Beam. Ik heb mij destijds door de ontwerpers laten vertellen dat deze duizenden kleine gaatjes per stuk erin worden geboord en ervoor zorgt dat de grill akoestisch niet aanwezig is. Het ziet er daarnaast een stuk strakker uit, is beter schoon te houden en blijft langer mooi. Dit is echter het enige verschil aan de buitenkant met de vorige Beam, voor de grote verschillen zullen we onder de motorkap moeten kijken.

Sneller

Dat er een processor inzit die 40% sneller is dan de vorige, zal weinig impact hebben bij een luidspreker, zal je denken. Tenzij die processor bepalend is voor het geluid waarnaar je luistert. Kijk alleen al naar de mogelijkheid om een eARC signaal via HDMI te ontvangen. Dat betekent dat hij een signaal met 32 audiokanalen moet kunnen verwerken of een 8-kanaals 192kHz audio stream van 37 Mbps. Of denk aan de DSP en tuning van de luidspreker. Ik heb hier een tijd met Giles Martin, producer en Sound Experience Leader bij Sonos, over kunnen praten. In feite is er niets veranderd qua drivers in de Beam. Ze zitten op een iets andere plaats (in 5 losse groepen met de tweeter in het midden), maar hoe ze worden aangestuurd, bepaalt hoe ze klinken. Alles gebeurt dus digitaal vanuit die processor. Nadat Giles de luidspreker aan allerlei bevriende technici had laten horen, kwamen deze met suggesties, die weer verwerkt zijn in de software van deze vernieuwde Beam.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS