Netwerkende Muziekbalk…
Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2018
Het aanbod in de AV-markt van Soundbars met een netwerkfunctie houdt niet over. Dat Sonos nu naast zijn PlayBar en PlayBase nog een derde soundbar introduceert is niet zo verwonderlijk als je de achtergrond en de filosofie van Sonos een beetje kent. Ze springen duidelijk in een gat, zeker als je de prijs van de nieuwkomer, de hier geteste Sonos Beam, meeneemt. Het heeft even wat voeten in aarde gehad voordat de boreling in Huize Oling zijn intrede heeft, maar half juli was ‘ie er dan. Het aansluiten was een fluitje van een cent en na korte tijd kon de ontdekkingsreis beginnen.
In een slanke verpakking van 68,5 x 65,1 x 100mm, 2,8 kg zwaar, mooi afgewerkt, bevindt zich een heel goed voorbeeld van moderne digitale elektro-akoestische techniek. Want laten we even meteen helder maken: de technologische achtergrond van Sonos is geen marketingkreet. Integendeel: ver van de hijgerige Silicon Valley, waar als je niet elk half jaar met iets nieuws komt je al heel snel ‘Out’ bent, werkt Sonos gestaag aan een in de kern bescheiden aantal producten. Sinds 2005, het beginjaar van Sonos, heeft Sonos een 15-tal producten op de markt gebracht, waarvan een groot deel nog steeds in het assortiment zit. Menig concullega heeft in dezelfde periode zijn assortiment al 10 x “vernieuwd”.
Wat is de Sonos Beam
In de balk zitten vier breedbandluidspreker en één tweeter, die actief door individuele klasse D versterkers worden aangestuurd. Daarnaast zorgen 3 passieve basradiatoren voor het laagfundament. Maar dat is bepaald niet alles, een uitgebreide DSP eenheid houdt in samenwerking met 5 speciale microfoons het afstraalgedrag van de eenheden onder controle. Hoewel Sonos altijd wat terughoudend is als het om beeldmateriaal van de binnenkant van hun spullen gaat zijn er een paar foto’s waarin de binnenkant te zien is. Niet alleen is de afwerkingskwaliteit aan de binnenkant van goed niveau, ook vallen zaken op als kwaliteit van de luidsprekerchassis en de afschermblikjes op HF-stralende componenten zoals bijvoorbeeld de netwerkingang. Bovenop de Sonos Beam vinden we een paar aanraaktoetsen voor simpele bedieningsfuncties en wat controle LEDjes. Tevens is daar het microfoontje te vinden voor eventueel gebruik van spraakopdrachten zoals Alexa – nog niet in het Nederlands – of Google Assistant – eind dit jaar in NL. Maar voor de privacyminners onder ons: het microfoontje kan ook gewoon uit.