Recensie

Sonos One

Welcome in de toekomst

Door Ernst & Mabel Neve, HVT 12, december 2017

Mabel en ik zaten onlangs over het audiovak te filosoferen. Uitkomst? Vermijden als je geld wilt verdienen en omarmen als je van goede muziek en alles wat daarbij hoort wilt genieten. Gezien haar muzikale inslag vroeg ze me de rest van de avond de oren van het lijf en was een van de onderwerpen het succes van Sonos.

Nu kunnen we kletsen wat we willen, maar ik in ieder geval maak een hoofdbuiging als ik mij bedenk dat ze bijna in hun eentje de markt hebben hervormd. De verhouding gemak vs kwaliteit is misschien wat verschoven, maar hun setup en hun app zijn lastig te overtreffen. Toen Mabel me op een gegeven moment vriendelijk verzocht de Sonos One te reviewen, aarzelde ik geen moment en belde met het PR bedrijf dat Sonos “doet”. Ik gaf de spreekwoordelijke pen daarna dan ook gelijk door aan Mabel:
Vol verwachting klopte mijn hart toen ik enige tijd geleden zat te wachten op de persconferentie voor de Sonos One. Waar ik exact op zat te wachten wist ik op dat moment nog niet, alleen dat het om een nieuw product van Sonos zou gaan, en dat het alle levens zou veranderen. Veel meer wilde ze er van tevoren niet over kwijt. Maar eindelijk was het moment daar, welcome-to-the-future, Alexa zegt “Hello”. Een samenwerking tussen Sonos en Amazon. Zodra ik het hoorde moest en zou ik deze speaker gewoon bemachtigen. Zonder een spoor van twijfel zei ik tegen m’n pa “regel jij die sjabizzels voor me?” Je kan je dus wel voorstellen dat ik een mini feestje wilde vieren toen er opeens twee in de woonkamer stonden. Leve Sonos, leve papa, leve HVT.

Alexa!

Zoals we gewend zijn van Sonos is het installeren van de speakers erg simpel, je downloadt de app en volgt het stappenplan. Het installeren van Alexa is daarentegen wat lastiger. Omdat Amazon nog niet in het Nederlands beschikbaar is, moet je even online neuzen om uit te zoeken of het kan. Als ik merk dat de verschillende fora melden dat ook in andere landen men probeert Alexa aan de praat te krijgen, besluit ik de stoute schoenen aan te trekken. Nou gaan we bij HVT natuurlijk niet aansporen tot activiteiten die zich in het grijze gebied afspelen, maar mocht je Alexa nou perse werkend willen krijgen, bel dan even iemand die iets van IT, VPN en dat soort dingen weet. Het lukte mij, na een volle dag prutsen, te zeggen “Alexa! Turn on the radio”. En dat er dan dus ook echt iets gebeurt. Gelukkig viel er genoeg te lachen, bijvoorbeeld wanneer Alexa haar eigen naam noemde en dan totaal in paniek op zichzelf reageerde. Best ingewikkeld nog, om haar weer uit die loop te krijgen. Artificial Intelligence, right… Even zelf handmatig Alexa op een van de twee (want we speelden in stereo) uitzetten en klaar is Kees. Gewoon met normal intelligence.