Recensie

Sonos Port netwerkspeler

Van Verbinden naar Poort

Door Bert Oling HVT 3, maart 2020

In zekere zin is het merk Sonos een soort rustpunt in de hijgerige wereld van digitale nieuwe media en in het bijzonder streaming audio. De ene primeur is nog niet geïntroduceerd of een andere/betere/nieuwere – doorhalen wat niet verlangd is – wordt al weer aangekondigd. Niet bij Sonos dus. De voorganger van deze Sonos Port netwerkspeler– de Sonos ZP90/Connect – is onveranderd al meer dan 10 (!) jaar op de markt geweest. Kom daar maar eens om bij de conculega’s.


De Sonos Port netwerkspeler is een netwerkspeler – voor digistreamibeti’s: dat is een cd-speler waar een netwerkadapter de plaats inneemt van een cd-loopwerk. Een netwerkadapter is een slimme schakeling die digitale muziek uit het Internet (muziekservices als Spotify, Tidal, Qobuz en natuurlijk internetradio) en/of uw netwerk (NAS of externe harde schijf) haalt en doorgeeft aan de interne omzetter van digitaal naar analoog, de DAC. Dat lijkt allemaal heel simpel en dat is het voor u als gebruiker ook, maar het heeft heel wat technologische voeten in aarde gehad voordat zoiets in een compacte behuizing (41x138x138mm en nog net geen 500 gram) als dat van de Sonos Port kon worden ondergebracht. De behuizing is matzwart en laat aan de voorkant één LEDje zien, dat eventueel ook nog kan worden uitgeschakeld in het Sonos bedieningsmenu.
De achterkant laat van links naar rechts de volgende knoppen/aansluitingen zien: op de bovenrij eerst de verbindingsknop om verbinding te maken met je netwerk, dan 2 RJ45 connectoren voor een bedrade aansluiting met je netwerk. Heel slim is de doorlusmogelijkheid zodat je via de tweede RJ45 connector bv. een Smart TV van data kunt voorzien. Daarnaast zit nog een 12Volts trigger-aansluiting waardoor je met een kabel met 3,5mm pluggen een van een triggeringang voorziene versterker kunt aanzetten.
De onderrij laat als eerste een 3,5mm voedingsconnector zien. De Sonos Port wordt gevoed vanuit een extern stekkernetdeel. Daarnaast vinden we een aantal cinch aansluitingen. Eerst analoog in om, bijvoorbeeld, een cd-speler of platenspeler te kunnen aansluiten. De laatste moet dan wel voorzien zijn van een ingebouwde of externe phonovoorversterker. De analoge uitgangen zitten daarnaast. De openingen rondom alle cinch connectoren zijn redelijk ruim zodat ook wat “audiofielere” interlinks kunnen worden gebruikt. Als laatste heeft de Sonos Port nog een digitale cinch S/PDIF uitgang. Deze zou gebruikt kunnen worden om een digitale verbinding te maken met een losse externe DAC of een (AV)versterker met een digitale ingang. Een optische digitale uitgang zoals op de ZP90/Connect zat is niet meer aanwezig. Men is er vanuit gegaan dat de meeste versterkers wel een cinch S/PDIF ingang hebben.

Wat Doet

Als er één voorbeeld is van een streaming systeem dat zelfs de grootste digibeet – en dat zijn lang niet altijd Boomers – aan de praat kan krijgen, dan is het de Sonos software en hardware. Stapsgewijs de installatiehandleiding doorlopen, waarbij de starter ook geholpen wordt door de in het scherm verschijnende aanwijzingen, leidt bijna in 99% van de gevallen tot een goed resultaat. Om dit te controleren heb ik de Sonos Port uitgezet in mijn kennissenkring met de opdracht: aansluiten en installeren en verslag doen van je bevindingen. Geen wanklank gehoord, hoogstens van die ene vriendin die op de Sonos Port een USB-poort mistte om haar externe vol muziek staande SSD schijf te kunnen afspelen. Inderdaad wel een puntje…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.