Recensie

SONOS Ray

De kleinste, maar niet de minste!

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2022

Elke nieuwe soundbar van Sonos lijkt wel kleiner te worden, terwijl de tv’s in de huiskamer juist steeds groter worden. Als dat maar goed gaat.


Voor die hele grote TV’s vanaf 65-inch heeft Sonos overigens een prachtige soundbar, De Sonos Arc. Die in zijn eentje een ruimtelijke Dolby Atmos weergave kan verwezenlijken. Voor het psychisch correct gekozen bedrag van 999 euro kun je dus al, met je tv-geluid, de hoogte in. Voor de helft van dit bedrag, en half zo groot, heb je de Beam (gen 2). In een eerdere HVT heb je kunnen lezen dat ik ook over deze soundbar zeer enthousiast ben. Een wereld van verschil met de eerste generatie en ook in staat om Dolby Atmos te decoderen. Zij het dan niet in de hoogte, nog steeds een verbluffend ruimtelijke ervaring die vanaf één plek wordt weergegeven.

De helft

Voor bijna de helft van het bedrag voor de Beam 2, namelijk 299 euro, heb je dan nu een nog kleiner model, de Ray. Kleiner is misschien wat overdreven, de diepte is eigenlijk gelijk (10 cm), de hoogte ook (7 cm), maar de Ray is 9 centimeter smaller dan de 65 centimeter brede Beam. Er wordt namelijk op iets anders beknibbeld. Zo is er geen microfoon op het apparaat te vinden en kun je Ray niet inzetten als spraakassistent. Het aantal ingangen is ook beperkt tot slechts een enkele optische ingang. Meerkanaals audio is ook gesneuveld en tweekanalen is het maximum aantal kanalen. Maar dat is het dan ook wel. Onthoud wel, verder is dit een volwaardige Sonos luidspreker in stereo die je dus prima als onderdeel kunt inzetten van een uitgebreid Sonos-systeem. Maar ook als dit je eerste Sonos zou zijn, een leuke introductie naast het weergeven van je tv-geluid.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS