Recensie

Sonos Roam

Tijd om wat rond te roamen

Door Mabel Neve, HVT 5, mei 2021

Met af en toe wat lekkere dagen op komst, en het feit dat je na een jaar binnen nog steeds niet meer dan één persoon op bezoek mag hebben, wordt het tijd om naar buiten te gaan en in de zon te zitten. Niet naar Vondelparkfeestjes natuurlijk, daarover hebben we allemaal genoeg slechte verhalen gehoord. Maar een klein beetje zelf een feestje bouwen moet natuurlijk wel kunnen. En precies op dat moment wordt mij verteld dat ik een klein draadloos to-go speakertje mag testen, mijn geluk kan niet op. Tijd om een stukje rond te zwerven met de Sonos Roam in m’n tas.


De Roam is het nieuwste speakertje van Sonos, en de meest draagbare binnen de familie. Met maar 400 gram kan dit bij iedereen in de tas zonder dat je het door hebt, totdat je ‘m nodig hebt. Maar daarnaast sluit de Roam ook naadloos aan op de rest van de Sonos familie. Via de app kan deze speaker – of met z’n tweeën indien je ze als stereosetje wilt gebruiken – worden aangesloten als onderdeel van een multiroom. Op die manier maak je je nooit meer zorgen, wanneer je een andere kamer inloopt, of je geluid je wel achtervolgt, mocht dat iets zijn waar je je normaal gesproken wel druk om maakt. Of als je dat al hebt, en je wil toch vaker gebruik maken van deze Roams (Roamie? Roama?) kan de vaste standplaats bijvoorbeeld je thuiswerkplek zijn, waar vanaf je ze makkelijk mee kunt nemen. In een paartje kunnen deze Sonosjes dus ook worden gekoppeld als stereoset, dus eigenlijk voor ieder wat wils. Wat ik daarbij een leuke touch vind is de draadloze oplader die je bij deze speaker kunt kopen. Wanneer je abrupt van huis moet vertrekken en je Roam mee wilt nemen weet je altijd zeker dat hij opgeladen is, omdat de oplader simpelweg de meest logische plek is om hem neer te zetten.

Hoeveel regen is 1 meter diep eigenlijk?

Via de Sonos app kunnen de Roams ook worden gebruikt als satelliet speakers bij een surroundset, al zou dit voor mij niet de voornaamste reden om deze speakers te kopen. Zoals ik al zei, ik vind het vooral een to-go speaker. Maar een onderdeel van je surroundset is een prima standplaats voor de nieuwe Roam. Mocht je dan toch al een Sonos set hebben is het natuurlijk zonde om hem niet ergens toe te voegen aan de multiroom, maar een volledige multiroam zou niet mijn persoonlijke voorkeur hebben. Daarvoor maakt Sonos te leuk ander spul. Mocht je dan de Roam willen gebruiken als toevoeging op je huidige set, en een gadget voor buitenshuis, dan is het zeker een aanrader. Het is verbazingwekkend wat voor geluid er uit zo’n kleine speaker kan komen. Zoals ik al zei, hij weegt maar 400 gram! Dat er überhaupt fatsoenlijk geluid uit komt vind ik al een klein wonder. Eigenlijk is het behoorlijk waanzinnig. Dit is een apparaat dat ik zeker mee zie gaan wanneer ik op een buitenlocatie een kleine vrijmibo heb, en toch een beetje kwaliteitsgeluid wil. Wat daarbij dan ook nog helpt is dat deze speaker zo goed als waterdicht is. Volgens de certificeringen voor maximaal 30 minuten op maximaal 1 meter diepte. Nou weet ik niet zeker hoe dat zich vertaalt in een regenbui, maar het klinkt als ruim voldoende. De badkamer heeft hij in ieder geval overleefd, dus een buitje terwijl je zelf van de regen probeert te ontsnappen lijkt mij geen probleem.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS