Recensie

Sonos Sub Mini

SUB-LIEM SUB-TIEL

Door Sander van der Heide, HVT 2, februari 2023

Een Sonos subwoofer is niet nieuw, de iconische vierkante donut genaamd Sub mag namelijk al ‘3e generatie’ achter zijn naam zetten. Een kleinere variant voor bij de kleinere soundbars is wèl nieuw, en die heet dan ook Sub Mini.


Ook al lijken ze niet zoveel op elkaar, de Sub Mini is echt een kleinere versie van de Sub. Maar in plaats van twee tegenover elkaar geplaatste 8-inch drivers met twee klasse D-versterkers zijn het nu twee 6-inch drivers. Beide zijn ze in een ‘force canceling’-constructie geplaatst, waarbij er op de kast weinig kracht wordt uitgeoefend, wat trillingen en resonanties voorkomt. In principe kun je gerust een glas met drinken op de subwoofers plaatsen, zonder dat deze eraf trilt. Sterker nog, dat geeft de Sub Mini gelijk een extra functie als bijzettafeltje. De Sub is een stuk groter (bijna twee keer zo breed) en twee keer zo zwaar, deze zet je eerder in de hoek of tegen de muur. De Sub Mini is een perfecte cilinder met een diameter van 23 centimeter en een hoogte van 30, je zet hem zo naast of zelfs voor de bank. Afgezien van de stroomkabel die je dan moet wegwerken, is dat namelijk best een fijne plaats voor een subwoofer.

Verbinden

Er valt niet veel aan te sluiten op de Sub Mini, onderop het kleine tonnetje zit een aansluiting voor stroom en een ethernet-aansluiting. Je kan dus ook niet spreken van het aansluiten van de subwoofer, maar meer van verbinden van de subwoofer. Dit gaat overigens simpeler dan verwacht en zonder handleiding had ik hem binnen een minuut verbonden. Dit heb ik overigens niet via ethernet gedaan, de Sub Mini kan namelijk ook draadloos via wifi worden verbonden. Achterop het apparaat zit een verbindingsknop verborgen die je even ingedrukt moet houden, een klein ledje gaat knipperen en daarna is het een kwestie van de Sonos app openen op je smartphone of tablet. Je kiest de ruimte waar de sub staat en zie je in het menu vanzelf “Sub aansluiten” staan. De Sub Mini verschijnt in beeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS