Recensie

Sonus faber Homage Tradition Serafino

Een homage onder de Italiaanse zon

Door John van de Veer, HVT 2, februari 2022

Het laatste bezoek aan Fine Sounds dateert van de oprichting van het bedrijf. Sindsdien heeft de importeur voor de Benelux bepaald niet stilgezeten, getuige het succes van de merken die onder de relatief nieuwe paraplu ressorteren. Zoals bekend, Sonus faber is één van die merken. Vaak worden de prachtige modellen van het Italiaanse luidsprekermerk aangedreven door dat andere merk van Fine Sounds, McIntosh. Zo ook het model dat we nu in het Italiaanse zonlicht zetten. Een warm applaus voor de Serafino, een vloerstaander uit de Homage Tradition serie van Sonus faber.


Dat Italiaanse zonlicht is, helaas, een kruising tussen wishful thinking en de associatie met het geluidsbeeld dat ik ken van Sonus faber; het is mistig en koud als Edwin van Rooijen met open portier klaar staat op station Geldermalsen. Samen met Rob Hullekes en Chris van Aelst runt de goedlachse vinyl-adept Fine Sounds. Rob is directeur van de Benelux-import, Chris van Aelst is Sales Manager voor België en Luxemburg. Chris heb ik nooit ontmoet, Rob en Edwin ben ik vaker tegen het lijf gelopen, en niet alleen in de wandelgangen. De Gelders/Brabantse gastvrijheid combineren de twee heren met een ongebreidelde passie voor muziek en geluid. Edwin is de vinyl-man, met een zeer indrukwekkende collectie die hij thuis afspeelt op een Transrotor draaitafel. Rob heeft zijn hart verpand aan het streaming-gebeuren. Voor de luistersessie kom ik aanzetten met mijn favoriete medium, de cd. Kortom: dat wordt een fijne discussie in Geldermalsen.

Te-goed

Het hoofdkwartier van Fine Sounds is in principe alleen toegankelijk voor dealers, die op de locatie onder meer terecht kunnen voor aanvullende cursussen met betrekking tot kennis over de apparatuur die in hun winkels mooi staat te wezen. Voel me vereerd dat ik me als non-dealer toch mag laven aan al dat moois op audiogebied. De aanleiding is, of liever gezegd was, de kennismaking met Il Cremonese, een van de topmodellen van Sonus faber. De naam verwijst uiteraard naar Cremona, de plaats in Noord-Italië die de legendarische vioolbouwers heeft voortgebracht. De beroemdste van hen is Antonio Stradivari. Onder de verlatiniseerde naam Stradivarius zijn de meesterwerken uit Cremona onbetaalbare objecten geworden. ‘Onbetaalbaar’ in die zin dat er bedragen van zeven of meer cijfers moeten worden neergeteld voor een Stradivarius viool, altviool of cello. Il Cremonese is het eerbetoon aan Antonio. Helaas bleek, door allerlei omstandigheden, dat een kennismaking met dit topmodel nog even moet worden uitgesteld. Die houdt u nog tegoed! Een geweldig alternatief stond echter speelklaar te wachten op deze rondreizende audiofiel, de Serafino, een vloerstaander uit de Homage Tradition serie van Sonus faber. De vioolbouw te Cremona is in meer opzichten een inspiratiebron voor de luidsprekerbouwer, zoals we later zullen zien.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS