Recensie

Sonus faber LUMINA I

Good things, small packages

Door Michel van Meersbergen, HVT 12, december 2020

Wie kent die bekende uitspraak niet, ‘good things come in small packages’. ‘Wie het kleine niet eert’… ook zo’n een. In mijn jeugd altijd van die spontane uitspraken, zeker met uitzicht op de feestdagen, die mij al snel leerden vooral géén illusies te koesteren. Met de jaren en de bijbehorende emotionele ontwikkeling – de wenkbrauwen van Mevr. van Meersbergen worden met dat laatste zeer hoog opgetrokken – komt dan toch het besef dat het niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn. Integendeel, zou ik eraan willen toevoegen.


Waar mag dit allemaal naartoe leiden? Het zijn de gevoelens die in mij opborrelden na de Sonus faber Lumina I geluisterd te hebben. Die waren aan de beurt nadat ik grote broer, de Lumina III, aan de tand kon voelen. Omdat ik het concept dat Sonus faber voor de Lumina-serie heeft toegepast in die review heb toegelicht laat ik dat voor nu achterwege. Met uitzondering van de vermelding dat de Lumina I dezelfde hoge bouwkwaliteit en toegepaste materialen heeft. Wat op dit prijsniveau veel wegheeft van een ‘steal’, daarover later meer.

Looking good!

De Lumina I is de kleinste telg uit de Lumina-familie. Het bas-reflex-kastje meet slechts 280 x 148 x 213mm en met de reflex-poort aan de voorzijde, zou plaatsing, zelfs in de meest bescheiden ruimte, géén probleem mogen zijn. En nu we toch met specificaties bezig zijn… Het gewicht van 4,4Kg per stuk zou al een beetje aan moeten geven dat we hier niet met de eerste de beste ‘fröbeltjes’ van doen hebben. De Lumina I is een twee-weg systeem waarin het midden/hoog wordt verzorgd door een 29mm D(amped) A(pex) D(me) tweeter. D.A.D. voorkomt fase-problemen in de hoge frequenties waardoor een betere reproductie verkregen wordt. Voor het laag/midden zorgt een 120mm driver met papieren conus. Het frequentiebereik ligt tussen 65Hz en 24kHz met de crossover op 2kHz. De impedantie is 4 Ohm en met een gevoeligheid van 84 dB wordt een versterkend vermogen van minimaal 30Watt gevraagd. De mogelijkheid tot bi-wiring is aanwezig, al lijkt mij dit een beetje ambitieus voor dit systeem. Maar wie hiermee wil experimenteren kan zich naar hartenlust uitleven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS