Recensie

Sonus faber Sonetto V

Blauwe vensters op de Italiaanse zon

Door John van der Veer, HVT 01, januari 2019

Tijdens een bezoek aan de showroom van Savor Audio trok een model uit de Sonetto reeks van Sonus faber als de mythische rattenvanger aan mijn oren. “Ernst, zullen we die eh…..” Soms is het leven nèt Sinterklaas, en aldus stond een paar maanden later Rob Hullekes van importeur Savor Audio op de stoep met een set Sonus faber Sonetto V. Of ik die zou willen aansturen met een McIntosh MA8900. Nou vooruit, omdat je aandringt en het zo vriendelijk vraagt… Over een Amerikaans/Italiaans feestmaal in een koud en druilerig Mokum. Gordijnen dicht. Ogen dicht. Maar soms ook open. De ogen dan. De oren in ieder geval.


Zit de laatste maanden in een nogal analytische omgeving: concerten, beoordelen van gitaren, lezingen en workshops over producties, gitaarklanken en -partijen, versterking van de akoestische gitaar. Veel digitaal geweld ook op de oren met simulaties, monitoren, in-ears. Discussies over de ideale afluistering in de studio. En dan komt opeens het aanbod om een set te beoordelen, waarvan je op voorhand zo´n donkerbruin vermoeden hebt dat die verslavend zal zijn in de huiskamer en wellicht indruist tegen al het academische geleuter mijnerzijds. Had me goed voorbereid met kaarsjes, wijn en gesloten gordijnen. En toen ging de deurbel. De Sonetto V maakt deel uit van de relatief nieuwe luidsprekerlijn van Sonus faber. Sonetto, de naam alleen al, een samentrekking van de dichtvorm ‘sonnet’ en de driedelige muziekvorm ‘sonate’, beide zo Italiaans als zongerijpte Montepulciano. De naam van het merk is overigens ook doordrenkt van muziek. Sonus komt van het Latijnse ‘Sonos’ (wat een ander merk ook al heeft bedacht), ‘faber’ betekent kleur. Toonkleur, zou een goede vertaling kunnen zijn. Een aantal elementen van de Sonetto is overgenomen uit de Olympica Collection, zoals de volledig ontkoppelde aluminium / ‘gun’ metalen ringen rond de drivers en de lederen bovenkant, met de hand gestikt en superzacht. Naar eigen zeggen verenigt de Sonetto ‘the best electro-acoustic solutions developed for the Reference, Homage Tradition and Olympica collection’. Alle drivers zijn opnieuw ontworpen, maar nog steeds gebed in de gedegen aluminium basket ‘su specifico progetto originale Sonus faber’. Dan smelt je toch?

Cellulose

Karakteristiek voor de Sonetto reeks is de 29 mm zijden dome tweeter, voorzien van de DAD technologie (staat voor Damped Apex Dome) en de midrange (of midwoofer bij de boekenplankmodellen) driver met de door Sf ontwikkelde, luchtgedroogde samenstelling van natuurlijke cellulose en papier. Het diafragma van de baswoofers heeft een update ondergaan, onder meer door een andere samenstelling van de aluminium legering. De aanduiding ‘V’ doet vermoeden dat mijn nieuwe tijdelijke huisgenoot deel uitmaakt van een grote reeks. Dat klopt. Sonetto I en II zijn de boekenplankmodellen. Naast de Sonetto Center I en Center II (als segmenten van een surround opstelling) en de Sonetto Wall (spreekt voor zich), zijn er drie vloerstaanders. Daarvan is de Sonetto III de kleinste, met drie 150 mm drivers en de genoemde dome tweeter. De grootste uit de reeks is de Sonetto VIII, met drie 180 mm bas/mid-drivers en één 150 mm midrange driver. Het bloedmooie model dat mij momenteel aanstaart (komt niet vaak voor, ik geniet van het moment en alle, zij het tijdelijke aandacht) heeft twee 180 mm drivers en eveneens één 150 mm driver, naast de dome tweeter, uiteraard, die in alle modellen uit deze Sonetto reeks dezelfde is. Voor het ontwerp van de luidsprekerkast is de hulp ingeroepen van vioolbouwers, waaraan in deze contreien van Italië bepaald geen gebrek is. De buitenkant van de kast is leverbaar met diverse afwerkingen. De Sonetto V in deze versie is voorzien van fraai fineer, zo te zien walnoot. Heb nog geen klank gehoord, maar op voorhand ademt deze schoonheid al een sublieme klasse, wat een charisma. En wat zijn Italianen hier toch goed in!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.