Recensie

Sony AF9 Master Series 4K UltraHD OLED TV

Meesterlijk goed

Door Ernst Neve, HVT 02, februari 2019

Als er een product verschijnt waarin het woord Master in de naam voorkomt, ben ik gelijk op m’n hoede. Master tapes, TIDAL masters, mastering engineer, allemaal zaken waarvan je het vermoeden krijgt dat het met het geluid wel snor zit. Hoewel het bij de nieuwste generatie Bravia OLED TV’s van Sony meer om het beeld gaat, had ik het donkerbruine vermoeden dat ze ook wat klank betreft zouden opvallen. Geloof het of niet, het is het scherm zelf van deze TV’s dat geluid maakt. Ik zal het uitleggen. Want dat is iets wat deze TV niet zelf kan, ondanks dat ‘ie slim is.


Zoals altijd begint de pret van het recenseren van wat dan ook bij het uitpakken. Echter bij het aanleveren van een TV van deze grootte is het bezorgen ook een ding. 64,5 inch, om precies te zijn, ofwel 163,9cm aan diameter, grofweg 145cm breed, 83 hoog en 32 diep. Waarom zo diep? Er zit een soort van kickstand aan de achterzijde, waardoor de KD-65AF9, zoals hij voluit heet, op zich kan bestaan. Geen lelijke, grote voeten, maar een ietwat naar achter hellend, balanceert ‘ie in je woonkamer. Alle 27,2 kilogrammen. Maar goed, de bezorging dus. Die geschiedde in een professionele flightcase op wielen. Je begrijpt de verbazing van mijn lieve eega, die opeens helemaal niet meer zo lief tegen me deed. Laten we zeggen dat de flightcase niet klein was en ook niet onopvallend aanwezig. Dat ik zei dat het handig was dat ‘ie kon rijden, maakte geen enkele indruk.

Even netwerken

So far, not so good. Gelukkig heeft de consument die zo’n beest van een TV aanschaft daar geen last van. En er is altijd nog een kleinere variant in deze Master Series, te weten de KD-55AF9 die 55 inch meet (139cm). Het neerzetten van deze toch wel grote TV bleek overigens best mee te vallen. Anita en ik draaiden onze handen er niet voor om, in ieder geval. Ook de montage van de onmisbare stand van zo gepiept. Daarna was het een kwestie van de settopbox aansluiten en de draadloze verbinding met het netwerk instellen. Bedraad zou nog sneller zijn geweest, maar daar is geen lol aan te beleven. Hoe dan ook; zonder netwerk geen slimme TV.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.