Is het (g)een plaatje?
Door Sander van der Heide, HVT 12, december 2017
SONY presenteert met de A1 zijn tweede OLED TV. In 2008 werd reeds de XEL-1 met een beeldscherm van 11-inch uitgebracht. Deze kostte toen 3500 euro. Voor ongeveer dit bedrag koop je nu de 55-inch versie van de A1. Voor HVT testte ik de 65-inch versie.
De A1 is verkrijgbaar in drie verschillende maten, waarbij de 65-inch versie slechts 1000 euro duurder is dan de 55-inch en de 77-inch versie maar liefst 16.700 euro duurder is. OLED-schermen zijn nog steeds prijzig om te maken, maar in vergelijk met 2008 zijn de prijzen flink gedaald. Sony maakt zoals elke fabrikant gebruik van een OLED-display uit de fabriek van LG Display. De prestaties blijken in dit geval dan ook niet veel af te wijken van de andere OLED tv’s, het verschil zit ‘m dan ook vooral in beeldverwerking, design, geluid en extra functies.
Het/een plaatje
Zoals verwacht is het beeld wat de A1 produceert een plaatje. Zwart is bij OLED gewoon echt zwart. Bij een LCD-scherm zie je niet echt zwart, daar wordt het licht achter het scherm tegengehouden en zie je meer een soort donker grijs met wat licht. Zet maar eens tijdens de aftiteling van een film je TV uit, dan zie je het hele beeld wegvallen en blijft er opeens een zwarte plaat over. Bij een OLED zie je alleen die witte letters wegvallen op een zwarte achtergrond.
De A1 is een 4K HDR OLED TV en kan dus signalen met een resolutie van 3840×2160 weergeven met een hoog dynamisch bereik. Sony maakt hierbij gebruik van zijn eigen X1 beeldprocessor, die het binnenkomende signaal analyseert en bewerkt. Zo worden HD signalen automatisch geupscaled naar UHD en dat ‘ie erg goed. In een vergelijk tussen 4K Blu-ray en de HD Blu-ray, moesten we echt wel heel goed kijken wat nou welke was, de A1 maakt er gewoon een prachtig plaatje van. Op dit moment ondersteunt de chip HDR10 en HLG, Dolby Vision zal hier binnenkort aan worden toegevoegd, geen enkel HDR-signaal zal de A1 dan meer kunnen ontglippen. Het OLED display heeft genoeg contrast om HDR weer te kunnen geven, maar de lichtopbrengst blijft een ietsiepietsie achter, als je dus echt optimaal gebruik wil maken van HDR, zul je je kamer wat moeten verduisteren.