Recensie

Sony Bravia XR-65A90J

Oneindig beeldplezier met Bravia

Door Mabel Neve, HVT 12, december 2021

Na inmiddels ruim 10 maanden een nieuw stekkie te hebben is de daadwerkelijke verhuizing bijna klaar. Het lijkt soms alsof er geen einde komt aan de hoeveelheid dozen. Gelukkig hoeven we de dozen voorlopig nog niet te missen, het leven van een reviewer is wat dat betreft net een eeuwige verhuizing. Waarschijnlijk ben ik één van de weinigen met het mooie privilege om af en toe een kijkje te nemen in het kantoor van Ernst, ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat ruim 70% van die ruimte uit karton bestaat. Nou is dat natuurlijk allemaal een beetje Eerste Wereld geklaag. Ondertussen mocht ik wel weer een geruime tijd genieten van de Sony Bravia.


De nieuwste OLED televisie van Sony wat het absolute topmodel zou moeten zijn. Dat gaat de HVT wel eens beslissen! Spoiler: ze hadden gewoon gelijk natuurlijk. Om te beginnen het neerzetten, hier worden mijn lieftallige partner – zowel in crime als in het normale leven – steeds beter in samen. De Sony Bravia kan zijn pootjes op twee manieren hebben staan, direct op de grond, of met een beetje hoogte zodat er een soundbar onder past. Overigens is een extra soundbar niet per se nodig, maar daarover later meer. Verder was aan het installeren niet veel lastigs, zodra je een 65 inch beeld eenmaal op zijn plek hebt staan is het lastigste er al vanaf. Het enige wat misschien een beetje ingewikkeld was, was het niet aan het scherm zitten met mijn vette vingers. Er zit nauwelijks een rand aan dit scherm! Zodra de Bravia aan gaat begrijp je direct waarom dit het pronkstuk van Sony zijn is.

Alles bekeken, dat was onvermijdelijk

Het contrast van het OLED-paneel is waanzinnig realistisch en erg mooi. Ook in helderheid is er op geen enkele manier bezuinigd. Met 1300 nits en vernieuwde temperatuurregelingen is dit beeld simpelweg perfect, en alle kleuren zijn extreem gedetailleerd. Sinds de Bravia bij mij thuis staat denkt Google waarschijnlijk dat ik een nieuwe vissenhobby heb; het is het enige dat YouTube mij nog aanraadt. De 4k filmpjes die hiervan te vinden zijn vormen een waar plezier om naar te kijken, beide om echt naar te staren of om als achtergrond te hebben aanstaan. Wat mij betreft veel mooier dan een echt aquarium. Al gaat het er natuurlijk niet om dat je mooie zeedieren kunt bekijken, maar daar is het uiteraard niet bij gebleven. Het mooie van televisies recenseren is namelijk onder het mom van werk de hele dag films kunnen kijken. Films met veel donker (Interstellar), veel geluid (Bohemian Rapsody) en eigenlijk te veel om op te noemen, in de korte periode dat ik mocht genieten van dit beeld is vrijwel niets onbekeken gebleven. Nog iets niet geheel onbelangrijks, de lichtweerkaatsing is nagenoeg niet bestaand. Precies in de baan van mijn televisiemeubel heb ik een mooie lamp staan, die werkelijk waar altijd in televisies te zien is. Nou zou je natuurlijk kunnen denken “verplaats dat ding gewoon”, maar zo ver ben ik nog niet gekomen. Blijkt dat de enige oplossing die ik nodig heb de Sony Bravia is! Dit was voor het eerst dat dit geen stoorzender was.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS