Recensie

Sony SRS-NS7

Wat haal je je hiermee op en om de hals?

Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2022

Ik maar zoeken naar bij alle draadloze hoofdtelefoons, maar Sony had deze halsbandhoofdtelefoon bij de bluetooth luidsprekers geplaatst als nekbandluidspreker.


Ach, what’s in a name. Het gaat uiteindelijk om het idee. Geen hoofdtelefoon op je oren geplakt of luidsprekers die je ergens neer moet zetten, het zit er precies tussenin. En helemaal nieuw is het natuurlijk niet. Drie jaar geleden bracht Bose de soortgelijke Soundwear Companion uit. Ook Panasonic heeft al, weliswaar in het Buitenland, een speciale gaming nekbandluidspreker. En voor je het idee gelijk afschiet (want ja, iedereen kan meeluisteren), is er veel te zeggen voor een luidspreker die je in de buurt van je oren kunt plaatsen. Al is het alleen al dat je het niet prettig vindt om iets op je oren te hebben drukken. Of dat je ook nog het omgevingsgeluid wilt blijven horen. Of dat je het niet prettig vindt om steeds dat Bluetooth-luidsprekertje op te moeten pakken als je van plaats verandert. Of dat je voor de buren niet te veel lawaai wilt maken.

Twee luidsprekers

Allemaal legitieme redenen, maar Sony kan er nog wel eentje bedenken: om uiteindelijk nog een betere ‘immersive’ geluidservaring te creëren. Ze zetten dan ook volledig in op 360 Reality Audio, de binaurale tegenhanger van Dolby Atmos voor de hoofdtelefoon. Maar niet alleen dat, ook op Dolby Atmos. Blijkbaar gaat dit beter dan met 2 luidsprekers op je oren geplakt. Je zou dan ook denken dat deze band vol kleine luidsprekers op minstens 5 plekken zit met ieders een eigen klein versterkertje en daarbij nog 2 kleine subwoofers. Sterker nog, dat is wat ik dacht! Want zo klinkt het namelijk. Zelfs als je geen surround of immersive materiaal afspeelt, klinkt het al ruimtelijk en lijkt je hoofd echt in het midden van een geluidswolk te staan. De eerste paar keer, nam ik de SRS-NS7 steeds af, om te checken dat ik geen andere luidsprekers in de kamer had aanstaan. De ervaring is gewoon wat vreemd. Stemmen zijn dan ook niet voor je in het midden geplaatst, zoals bij twee luidsprekers voor je, maar lijken uit het midden van je hoofd te komen. En dat met slechts twee kleine full range luidsprekers van 1,2 inch en twee passieve radiatoren voor het laag. Alle ruimtelijkheid wordt dus met DSP tot stand gebracht. Het is dus toch meer een stereo hoofdtelefoonhalsband dan een luidsprekernekband met meerdere luidsprekers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS