Recensie

Sony WF-1000XM3 true wireless in-ears

Een nieuwe mening over NC

Door Mabel Neve HVT 3, maart 2020

Toen Ernst weer eens keer een auto hadmeegekregen om het geluid te testen vroeg ik hem:“Zeg pa, betaal je eigenlijk eigen risico wanneer je met je gerace er een deuk in rijdt, of iets anders kapot maakt?”. Eigenlijk had ik er tot dat moment niet over nagedacht wat er gebeurt als je iets dat je test kapot maakt. Nou zijn de spullen die ik test natuurlijk geen auto’s die een aantal keer mijn studieschuld waard zijn, maar ik zou het toch vervelend vinden als ik opeens een paar honderd euries kwijt ben omdat ik soms een beetje onhandig ben. Met deze oortjes had ik hier een kort paniekmomentje over, want voor het eerst had ik echt even het idee dat ik inderdaad apparatuur had gesloopt. Daarover later meer, maar gelukkig (spoilers) is alles goed gekomen. Eerst de belangrijke dingen, vandaag alles over de nieuwe Sony WF-1000XM3.


Vaak hoor ik een aantal dagen van tevoren dat er een nieuw apparaat bij mij thuis wordt bezorgd, waarna ik altijd alvast een paar korte filmpjes erover bekijk. Hoe hard je ook zoekt, over deze nieuwe Sony oortjes is geen negatieve review te vinden. Iets dat mij natuurlijk direct enthousiast maakt. De oortjes worden voornamelijk vergeleken met de hoofdtelefoon uit dezelfde serie – en dan specifiek de actieve noise cancelling – wat mij oneerlijk leek. Een set oortjes is nu eenmaal niet hetzelfde als een hoofdtelefoon. Echter, deze set maakt het bijna waar. Net niet helemaal, omdat het geluid net niet te evenaren is, maar de NC zit niet ver van een hoofdtelefoon af. Nou zijn mensen die mijn recensies vaker lezen zich er vast bewust van dat ik eigenlijk helemaal geen fan ben van actieve noise control – of überhaupt te veel poespas. Nou ben ik de lulligste niet, als iemand met goede argumenten komt ben ik de eerste om me te laten overtuigen. Ik denk dat ik met 95% zekerheid kan zeggen dat Sony goede argumenten heeft geleverd met de WF-1000XM3 set waarvan ik gebruik van heb mogen maken. De 5% blijft enkel en alleen over omdat mijn docenten me altijd hebben geleerd dat een harde 10 nooit mogelijk is.

Slick en niet-ramsj

Genoeg gehype, tijd om te vertellen wat er zo vet is aan deze oortjes. Om men nog even in spanning te laten begin ik met de touch en feel. De Sony set geeft al direct een goed gevoel, het doosje ziet er ‘slick’ (= glad/soepel) uit en voelt zwaar in de hand – voor mij vaak een gevoel van niet-ramsj. De oortjes passen perfect in het doosje eneveneens in het oor. Dat laatste heeft wel een kleine mits, je moet echt even tijd investeren in welk opzetstukje de juiste is voor jou. Ik heb zelf een tijdje met een verkeerde maat rond gelopen en dat zit voor geen meter. Gelukkig zat het in m’n andere oor wel goed, dus kwam ik snel genoeg tot de conclusie dat het aan de maat lag en niet aan de oortjes zelf. Als ze dan eenmaal goed in je oren zitten is het luisteren prima genieten. Het moge duidelijk zijn dat deze oortjes echt voor on-the-go zijn gemaakt. Ze gaan inclusief de batterij van het bewaardoosje erg lang mee, je neemt ze overal makkelijk mee naartoe, en het geluid is meer dan voldoende. Waarschijnlijk wil de gemiddelde audiofiel iets meer voor het echte luisteren, maar voor een set true wireless oortjes is het echt een prestatie. Om het kort te zeggen, de klank is gewoon toegankelijk en comfortabel. Daarbij kan het worden aanpast naar ieder wat wils, via de app die Sony bij deze oortjes biedt is alles aan te passen – zo ook het geluid via een equaliser.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.