Recensie

Sony WH-1000XM3

Compleet afgesloten van de wereld

Door Ernst Neve, HVT 02, februari 2019

Afgelopen december werd HVT uitgenodigd om als EISA lid de tweede Macau B2B Hifi show bij te wonen. Nu ligt Macau niet naast de deur. Een uitgesproken gelegenheid om de Sony WH-1000XM3 noise canceling hoofdtelefoon eens in het echt uit te proberen. Van onze hoofdredacteur kreeg ik een mooie hardcase met daarin een een slim opgevouwen gesloten (uiteraard) hoofdtelefoon, een paar kabeltjes en een vliegtuigadapter. Eerst maar eens de batterijen van deze hoofdtelefoon opgeladen (daarna 30 uur gebruik!) en de gebruiksaanwijzing opgezocht.


De WH-1000XM3 oogt, understated, met aandacht voor detail. De kleine indicatie LED geeft voldoende visuele informatie zonder dat iedereen kan meegenieten. De afwerking en pasvorm is bijzonder fijn. Met een app kan je heel veel instellen op het gebied van geluidskwaliteit (o.a. een equalizer) en connectie. Deze hoofdtelefoon kan zowel met een kabel als zonder kabel (via Bluetooth) gebruikt worden. De gebruiksaanwijzing is een soort verzameling tekeningetjes waarin wordt aangegeven hoe de belangrijkste functies werken. Dat zou intuïtief moeten werken, maar voor mij is het te druk en daardoor te onoverzichtelijk. Dan maar eens de helpgids erbij gepakt. De afdrukbare versie beslaat maar liefst 131 pagina’s…..voor een hoofdtelefoon. Goed, direct duidelijk dus dat deze ogenschijnlijk simpele hoofdtelefoon wat meer vermag dan je zou denken.

Zonder al te veel moeite kan ik de hoofdtelefoon aanzetten. Ik zit op dat moment achter mijn computer aan mijn bureau. Uiteraard wordt het geluid daarvan door de hoofdtelefoon verzwakt. Na het aanzetten is dat computergeluid gewoon weg…. Deze ervaring is bizar. Wanneer ik mijn vrouw vraag om hetzelfde te doen is ook haar reactie er een van ongeloof. Het achtergrondgeluid is gewoon weg. Deze ervaring is een aanmoediging om eens dieper in deze helpgids te duiken. Al snel blijkt dat deze hoofdtelefoon veel mogelijkheden kent die je je eigen moet maken. Volume-instelling, het volgende nummer etc., dat alles kan je doen door met je vinger over de oorschelpen te bewegen. Dat vereist enige gewenning. Een van de mogelijkheden is de transparancy mode, die je activeert door je hand op de oorschelp te leggen. Hierdoor ‘luister’ je naar de omgeving. Dit is misschien handig, maar ik ben er niet zeker van of degene die tegen je praat dat als beleefd ervaart.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.