Recensie

Sony’s trio van personal high end

Signatuur van drie Ronins

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2017

Een ronin was een samoerai die geen andere meester (meer) diende. Dit kon komen omdat hij door zijn daimyo weggestuurd was, zijn daimyo gestorven of in ongenade gevallen was bij de shogun, of omdat hij zelf verkoos geen meester te dienen. Een samoerai die ronin werd omdat hij werd weggestuurd, leefde meestal afgelegen in de bergen, waar hij bandieten doodde, en probeerde om weer bij zijn meester in de gratie te komen. Soms kwamen meerdere ronin bij elkaar en om samen over te gaan tot plunderen. Althans volgens wikipedia.

Zo kijk ik wel een beetje naar het Japanse trio dat tezamen de hi-res signature series van de portable audio volgens Sony moet vormen. In dit geval gaat het om modellen die langs de internationale hifirecensenten worden gestuurd om nederig door hen te worden beoordeeld op hun kunnen. Bij iedere reviewer slaan ze meedogenloos toe met een schrille hoop een nieuwe meester te hebben gevonden, om iedere keer door de hogere heersende orde naar de volgende te worden gestuurd. Hoe dan ook; voor mij staan te spelen de MDR-Z1R hoofdtelefoon, de NW-WMZ1 digital audio player en de TA-ZH1ES hoofdtelefoonversterker. Het begon natuurlijk allemaal bij het aannemen van de verpakkingen waarin deze moderne audiostrijders arriveerden.

Somber met de juiste graad van efficiëntie is misschien de juiste combinatie van woorden als het gaat om de verpakking van de ZH1ES hoofdtelefoonversterker. Hij is duidelijk bedoeld niet langer dan noodzakelijk in zijn vervoermiddel te verpozen. Hij vraagt om een eervolle plaats op een bijzettafel, juist naast een relaxfauteuil. Hij wil zijn meester in optima forma dienen, niets meer en niets minder straalt de koene ridder uit. Met zijn 4,4 kilo zal hij menig concurrent in zijn klasse kansloos achter zich laten, tenminste als we de specificaties tot ons door laten dringen. Maar daar komen we aanstonds op, als de rest van zijn kompanen hun vehikels hebben verlaten. Over de verpakking van de WM1Z kan ik niet veel zeggen, omdat deze meeliftte met zijn grote versterkerbroeder. Deze kleine reus maakte in ieder geval indruk door zijn gewicht van net geen halve kilo en de rijzige verschijning uit massief zuurstofvrij koper gefreesd. Google leerde mij dat ook zijn transportmiddel als waardige rustplaats kon dienen. Uiteraard worden de nodige accessoires als een lederen draagtas, USB kabel, en een polsriempje meegeleverd. Wat de Z1R hoofdtelefoon mist aan gewicht, hij weegt slechts 385 gram, maakt de opbergdoos weer goed. Een met satijn bekleed bedje wacht hem op na een dag hard werken in een met leer beklede houten doos. Het geheel presenteert zich indrukwekkend en smakend naar meer.