OPLOSSINGEN VOOR EEN ECHT PROBLEEM
Door Bert Oling, HVT 1, januari 2017
Het aanbod van USB-DAC’s, – oneerbiedig gezegd: externe geluidskaarten – is booming. Ze zijn te koop vanaf een paar honderd euro tot ver boven de tienduizend. De kwaliteit loopt van goed naar “überragend”. De meest voorkomende problemen deden zich voor rondom de bij Windows noodzakelijke driver voor USB 2.0 gebruik en alle softwarematige variabelen.
Menigmaal heb ik dan ook verzucht, nadat ik met veel pijn en moeite, trial and error, één en ander tot ultieme muzikale kwaliteit had gebracht, wat zou het toch gemakkelijke zijn als er nu voor de DAC een kastje zou zitten dat de door mij gewenste netwerkfaciliteiten zou leveren – muziekbestanden op mijn NAS – zonder dat ik in één van de laptops moet worstelen met alle mogelijke variabelen in USB en andere instellingen. Een gat in de markt dus, toch heeft het even geduurd voordat de industrie dat gat in het aanbod dichtte, SotM uit Korea was één van de eerste bedrijven die met de introductie van de sMS-100 een oplossing voor dat probleem op de markt bracht. Een doorontwikkeling van de sMS-100 is afgelopen zomer op de markt gekomen, de SotM sMS-200. Behalve wat hardwarematige aanvullingen – betere processor, meer RAM geheugen, een betere usb-uitgang – is zijn echte pre de implementatie van Roon muziekbesturingssysteem. De SotM sMS-200 is officieel Roon Ready gecertificeerd.
Wat is?
Voor de lekenbroeders onder ons: de SOtM sMS-200 is een omzetter van Ethernet – uw netwerk – naar USB-Audio uit. Toegegeven we kennen al weer een behoorlijke tijd simpele vergelijkbare oplossingen als bv de populaire Raspberry Pi. Men neme gewoon een simpele ARM processor met een bescheiden hoeveelheid intern geheugen – meestal 512 MB – en koppelt het met wat besturingssoftware en je komt een heel eind. Maar een echt highendig kwaliteitsniveau haal je er niet maar zo mee, vaak zijn er qua bestandsvormen en resolutie behoorlijke grenzen. Dat het ook anders kan bewijst deze netwerkadaptor, miniserver of renderer – what’s in a name – van de Koreaanse fabrikant Soul Of the Music. Anders in die zin, dat de fabrikant vooral softwarematig alle registers heeft opengetrokken. Want ik geef je te doen om in een Linux (Fedora) omgeving zo’n compleet pakket aan faciliteiten en kwaliteiten te programmeren. Je moet dan denken aan het verwerken van allerhande samplefrequenties, bestandsformaten, gapless weergave, en dat alles zonder drop-outs. Om nog maar niet te spreken over het werken met een USB 2.0 omgeving met bijbehorende drivers van vreemde fabrikanten. Zeker in de laatste versie van de software is dat bugvrij gebeurd, althans ik ben in de testcyclus geen gekke zaken tegengekomen.