Recensie

SOtM sPQ-100 phonovoorversterker

Analoog juweel…

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2023

De Koreaanse fabrikant SOtM – afkorting voor Soul of the Music – is vooral bekend voor zijn slimme streamers en aanverwante producten – voedingen, switches, klokken, et cetera. Even wat achtergrond: SOtM werd opgericht in 2008 door Mr. Lee. Met 32 jaar ervaring in software codering, het ontwerpen van schakelingen en producten, niet alleen in de audiowereld, was dat een ideale basis om die kennis onder te brengen bij SotM.


De eerste producten waren nog echt gericht op computeraudio zoals de tX-USB kaart, diverse SATA en FAN filters en als belangrijkste de dX-USB kaart. Deze laatste tilde het fenomeen computeraudio naar een nieuw, kwalitatief hoogwaardig klankniveau. Dat werd niet alleen in Korea erkent maar ook in de rest van de wereld. De huidige productlijn is daar het tastbare en hoorbare bewijs van.

Uw recensent draait alweer een aantal jaren met diverse SOtM streaming producten. Standaard gebruik ik in diverse sets de sMS-200 en de sMS-200Ultra netwerkadapters met voedingen, zoals de sPS-500. Tot grote tevredenheid van de diverse usb-dacs die hier ter test komen. Mede geholpen door een uniek stuk software – Eunhasu – dat de gebruiker de mogelijkheid geeft om zijn SOtM netwerkadapter te gebruiken in diverse bedieningsplatformen als Roon, DLNA, LMS, HQplayer en nog wat minder belangrijke. Maar dat SOtM ook veel analoge kennis in huis heeft, getuige deze ter test staande phonovoorversterker, de SOtM sPQ-100. Niet zomaar een phonovoorversterkertje.

Kleine verpakking, bijzondere inhoud

In de bekende compacte aluminium SOtM verpakking – 106x48x245mm, 1,5 kg – met zijn trapeziumvormige front zit een echt verrassende schakelingsopzet. Toen de eerste berichten over een SOtM phonovoorversterker via de sociale media binnen sijpelden was de eerste reactie: ach dat zal wel een digitale oplossing zijn. Niets is minder waar: alles is analoog inclusief de fantastische faciliteiten in het (pre)RIAA-domein.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS