Een Klasse (D) apart
Door John van der Veer, HVT 2, februari 2021
Als verwend gebruiker van hoofdtelefoons ligt een draadloos exemplaar van nog net geen €190, mèt noise-cancelling, me aan te staren vanuit een fraaie, luxe opbergdoos. Los van de prijs/kwaliteit-verhouding, daar gaat een review tenslotte over, zou de rol van draadloze noise-cancelling hoofdtelefoons in de huidige tijd wel eens nog veel belangrijker kunnen worden dan de explosie van het aanbod in 2020 al impliceerde.
Splendid isolation, een Britse omschrijving van de onafhankelijke koers van het Verenigd Koninkrijk. De term is al oud, maar verpletterend actueel met, u weet het, de rampzalige Brexit. Je zou de twee woorden ook kunnen toepassen op het effect van een noise-cancelling hoofdtelefoon. Daar zitten nadelen aan verbonden, gevaren zelfs, maar ook grote voordelen. Mijn zoon Vincent heeft last van ADD, met concentratieproblemen tot gevolg. Voor hem is noise-cancelling een uitkomst. Vincent is flink gevorderd met zijn rechtenstudie. Muziek helpt hem in de voorbereiding van zijn tentamens. Andere afleiding is funest. Bingo! Papa is aan zijn stand verplicht zoonlief een goed exemplaar te leveren en dus heeft hij voor zijn verjaardag een Bowers & Wilkins PX7 gekregen, het topmodel. Vincent blij, John blij. Ga hier niet de onheilsprofeet uithangen, maar de explosie van draadloze noise-cancelling hoofdtelefoons in een lagere prijsklasse, waarin geijkte merken als Sony en Bose een hoofdrol spelen, lijken onbedoeld in te springen op een betrekkelijke ramp die huishoudens treft, of gaat treffen. De lock-down zorgt voor grote spanningen in het gezin. Huiselijk geweld wordt zichtbaarder. Het eind van het isolement is (nog lang niet?) in zicht. Afzondering met noise-cancelling zou een uitkomst kunnen zijn. Maar kan dat ook voor 189 euro?
Kater
Ook de Nitro-X past in het overweldigende aanbod van betaalbare hoofdtelefoons in 2020 dat een gapend gat in de markt van de komende tijd lijkt te gaan vullen. Wat onderscheidt deze Zweedse hoofdtelefoon van andere, hetzij in dezelfde prijsklasse, hetzij in andere? Ben gewend aan goede exemplaren voor thuis, zoals de Audeze LCD-X, diverse Sony’s in de studio en de AKG K240DF. De laatste is volstrekt onbetrouwbaar in het laag maar wel een aardig, betaalbaar werkpaard met een zekere referentie. Heb ook de PX7 van Vincent stiekem uitgeprobeerd en was onder de indruk. Het draagcomfort, de typische B&W-sound, de noise-cancelling en de ‘overall’ kwaliteit, ook draadloos, dwingen respect af. Maar niet iedereen kan zich zo’n relatief prijzig apparaat permitteren, zeker gedupeerde huishoudens niet. De meeste hoofdtelefoons uit de supermarkt van de elektronica haal ik direct weer van mijn oren. Niet te hachelen, die sound. De druk op mijn hoofd en oren doen me bovendien denken aan de laatste kater die ik probeer te vergeten. En de Nitro-X dan? De eerste visuele indruk is goed. Fraai etui, sobere uitstraling en dito uitrusting, wat betreft de functies. Dat laatste vind ik geen enkel bezwaar, maar daarover lopen de meningen uiteen. De eerste smile komt als ik de hoofdtelefoon op mijn hoofd zet. ‘Over ear’ met brede kussens. Zit als gegoten. Het is dat mijn haarstijl niet zo gepast is (coupe biljartbal), maar zelfs met headbangen blijft de hoofdtelefoon roerloos en comfortabel op mijn onweerstaanbare schedel zitten. Heerlijk.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS