Recensie

Sugden A21SE Signature

Een versterker van de buitencategorie

Door Cyriel Pluimakers, HVT 6, juni 2024

Welk hifi-merk is er meer Engels dan Sugden? In 1967 werd het bedrijf opgericht door James Edward Sugden als onderdeel van Research Electronics, dat gespecialiseerd was in professionele meetapparatuur. Hun eerste product was de A21 versterker, die feilloos aantoonde dat een transistor-versterker fantastisch kon klinken. Een apparaat opgebouwd volgens het Klasse A-principe, de meest zuivere techniek van versterking in audio. In een Sugden verwerkt de uitgangstrap de hele sinusgolf. De transistors staan altijd aan, ook als er geen muzieksignaal is. Helaas resulteert dit in een aanzienlijk hoger stroomverbruik. Van de 100 Watt die je in het apparaat pompt blijft maar zo’n 30 Watt over die resulteert in muziekweergave. De rest wordt namelijk omgezet in warmte.


Laten we er geen doekjes om winden: een Sugden wordt behoorlijk heet. In de winter kan de versterker prima een kleine ruimte verwarmen en kun je er de verwarming uitzetten. Erg belangrijk is dat je voldoende ruimte creëert rondom het apparaat. Dus niets er bovenop of ernaast zetten. Is dit het allemaal waard? Het antwoord is een volmondig ja, ook andere topmerken als Accuphase en Pass Labs maken gebruik van de Klasse A-technologie. Eerlijk gezegd behoort dit type versterkers tot het meest muzikale dat er te koop is. Voor liefhebbers van akoestische jazz en klassiek is het misschien wel het ultieme hifi-genot.

Herinnering

Een constatering die een tedere herinnering bij mij oproept aan een oude muziekvriend die kind-aan-huis was bij de legendarische audiozaak De Jong & Warnaars in Den Haag. In zijn bescheiden appartement gingen achter de forse Quad elektrostaten een tweetal ‘open lucht’ meccano-bouwsels schuil. Met gepaste trots vertelde hij mij dat het proefmodellen van Jan de Jong waren, want die was ook ontwerper voor Sugden. Dat zijn set fantastisch klonk behoeft geen toelichting en natuurlijk had hij ’s winters de verwarming niet aan. De stem van Emma Kirkby heb ik nooit echter uit een stel luidsprekers horen komen en bij JS Bachs Brandenburgse concerten leek ik wel live aanwezig.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle