Recensie

SVS 1000 PRO en 3000 Micro

SVS bast best

Door Ward Maas, HVT 9, september 2021

Over subwoofers is nogal wat te doen tegenwoordig. En eerlijk gezegd, niet ten onrechte. Soms krijg je het gevoel dat een subwoofer bedoeld is om te compenseren wat eigenlijk weggelaten is bij kleinere luidsprekers. En daarmee hebben we al direct een eerste discussie te pakken. Iedereen ‘weet’ dat je voor een goede basweergave grote luidsprekers moet gebruiken waar die grote chassis in passen die voor die geweldige laagweergave onontbeerlijk zijn. Alhoewel?


Tot enkele jaren geleden was het voor veel ontwerpers van luidsprekerchassis duidelijk dat het, theoretisch gezien, hetzelfde was wanneer je de conus van een grote luidspreker een beetje liet bewegen of die van een kleine luidspreker grote uitslagen liet maken. Dat was de theorie dus. In de praktijk bleek dat die kleine luidspreker nooit het niveau kon halen als die grote, wat basweergave betreft. Daar kwam nog bij dat, wanneer je het ene aspect van een luidspreker verbeterde, een ander aspect verslechterde. Kortom, het leek een wet van Meden en Perzen dat een luidspreker die een fatsoenlijke basweergave had groot moest zijn. En aangezien niet iedereen een grote luidspreker in zijn kamer wil of kan hebben betekende dat simpelweg minder bas.

SVS en KEF

Totdat een paar jaar geleden op de High End in München de Deense firma Purifi op indrukwekkende wijze demonstreerde dat het wel degelijk mogelijk is met een kleine luidspreker diepe bassen te produceren. Wat we hier in een test hebben is een drietal subwoofers die ertoe doen. Het leuke is dat ze wat betreft prestaties en prijs nogal wat verschillen laten zien. Collega Sander van der Heide besprak de KEF KC-62 al in de HVT van mei en was diep onder de indruk. KEF heeft de gewoonte om met nieuwe producten ‘White Papers’ beschikbaar te maken waarin de technische in en outs van producten worden besproken. Aan het eind van het ‘White Paper’ van de KC-62 wordt volgens goed gebruik een aantal technische publicaties als referentie opgevoerd. En ja, daar wordt die beroemde Audio Engineering publicatie van Purifi genoemd. Het betekent dat KEF heel goed heeft opgelet en een heel kleine subwoofer op de markt heeft gebracht die, zoals Sander al ervoer, een kwaliteit basweergave heeft om u tegen te zeggen. Je verwacht absoluut niet dat dit kan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS