Recensie

SVS Ultra Evolution Pinnacle

Evolutie of Revolutie?

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/aug 2024

Aan het eind van de eerste dag op de High End in München liep ik naar de uitgang om eens ergens met een Duits biertje te overdenken wat ik die dag allemaal gezien had. Ik kwam langs de SVS-stand waar Gary Yacoubian, president van het merk, gastheer was van een kleine ‘eind van de dag-party’. Hij was net aan zijn welkomstspeech begonnen. Wie Gary wel eens heeft horen praten tijdens een presentatie weet dat hij zowel qua stijl als enthousiasme het prototype is van een Amerikaanse manager; trots op zijn team, trots op zijn producten en blij dat hij daar weer mocht staan omdat allemaal te mogen vertellen (but wait, there’s more).


En eigenlijk klopte dat helemaal. SVS heeft in alle opzichten de laatste jaren een groei doorgemaakt. De fabrikant is natuurlijk bekend van zijn range van subwoofers. De laatste jaren zijn daar wat full range luidsprekers bijgekomen. Wat image betreft was het een solide firma met solide producten voor vooral de home theater-omgeving. Voor de hifi-wereld was de betekenis minder. Met de introductie van de Ultra Evolution Series, een nieuwe serie van zeven modellen, gaat SVS weer een stap verder. De nieuwe Ultra Evolution lijn bestaat uit twee 2-weg staande luidsprekers en een drietal 3-weg vloerstaanders, bekroond door het vlaggenschipmodel ‘Evolution Pinnacle’. De lijn wordt gecompleteerd door een 3-weg middenkanaal luidspreker en een speciale surround luidspreker. Voor de Ultra Evolution producten maakt SVS gebruik van de meest verfijnde behuizingsontwikkelingen en drivertechnologieën van het bedrijf.

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat de ‘Ultra Evolution Pinnacle’ bij HVT ter test werd aangeboden. Deze luidsprekers op zijn plaats zetten kostte aardig wat meer moeite. Het uitpakken van twee dozen van 140x60x40cm, goed voor meer dan 50 kilo per stuk, kost namelijk al wat inspanning. SVS heeft ook duidelijk moeite gedaan om transport en het uitpakken veilig te maken. Handvaten zijn verzonken in de doos zodat een doos met zijn tweeën makkelijk te hanteren is. Op de buitenkant van de doos staan de uitpakinstructies en het is handig die op te volgen. In de dozen waren de luidsprekers verpakt in grote blokken piepschuim die samengebonden waren met een nylon band. De band houdt alles bij elkaar zodat de ingepakte luidspreker gemakkelijk uit de doos kan worden geschoven en op zijn plaats kan worden uitgepakt (slim!). De uitvoering die we hadden was Piano Gloss White. Ze zijn ook verkrijgbaar in Piano Gloss Black en in Premium Black Oak houtfineer. En om maar direct een mening te ventileren; de uitvoering en de kleur moeten wel bij je interieur passen. Deze luidsprekers zijn groot en aanwezig. En dan moet ook direct gezegd worden dat de afwerking echt heel goed is. Menig merk kan daar een voorbeeld aan nemen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle