Recensie

System Audio legend 5 silverback

Wis – a – wis met System Audio

Door Ward Maas, HVT 9, september 2020

De Deense firma System Audio is een van de vele Scandinavische firma’s die stapje voor stapje het audiolandschap aan het veranderen zijn. Op het eerste gezicht lijkt de System Audio legend 5 silverback een tamelijk standaard draadloos actief luidspreker systeempje. Die eerste indruk verandert al snel als je op de doos ziet staan dat dit een WiSA draadloos systeem is en dat op de achterkant van de luidsprekers wel erg veel LEDjes zitten.


Actieve luidsprekersystemen kennen we natuurlijk al jaren. Het voordeel van een ingebouwde versterker per luidspreker en een actief scheidingsfilter , heeft zo zijn hoorbare voordelen. Wanneer je dat nog eens koppelt aan DSP-gebruik om van alles glad te trekken en beveiligingen in te bouwen kun je bijzonder aantrekkelijke producten krijgen. Wat rest is de aansluiting van zo’n systeem op een voorversterker. In de praktijk betekent dat er langere afgeschermde kabels gebruikt moeten worden om zulke actieve luidsprekers aan te sturen. Het ligt natuurlijk voor de hand om dat draadloos te doen. Er zijn hier natuurlijk wel wat mogelijkheden voor, maar altijd is er wel iets. Matige kwaliteit, aansluitproblemen, storingsgevoeligheid, etc, etc. Niet gek dat de meeste producten in het goedkopere prijssegment vallen.

Uniek wireless systeem

Ook niet gek natuurlijk is de gedachte dat nogal wat firma’s met hetzelfde probleem zitten. Met het doel dat op te lossen is de Wireless Speaker & Audio Association opgericht. Deze Wireless Speaker & Audio Association is een internationaal verband van toonaangevende audio-, CE- en productiemerken die gezamenlijk wereldwijde standaarden definiëren voor draadloze, hoge-resolutie, meerkanaals audio. Die WiSA (voluit Wireless Speakers and Audio) standaard zorgt ervoor dat een draadloos systeem plug & play is, flexibel in te richten,een hoge geluidskwaliteit heeft met een zeer lage latency en perfecte synchronisatie en daarnaast nog eens slim systeem configuraties herkent. Dit systeem heeft een aantal voordelen boven de gebruikelijke systemen, in die zin dat het expliciet ontworpen is als vervanger voor de luidsprekerkabel en dat het een aantal problemen omzeilt zoals de gebruikte zend-/ontvangfrequentie en het management van deze draadloze verbinding. Kortom, die System Audio legend 5 silverback belooft nogal wat in huis te hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS