Een hernieuwde kennismaking…
Door Bert Oling, HVT 1, januari 2022
Het is best wel grappig als je in HighEnd Audiokringen laat vallen dat je een Technics versterker onderhanden gaat nemen. Fronsende wenkbrauwen, een minzaam enigszins meelijwekkende lachje, zalig zijn de… invullen en doorhalen wat al dan niet verlangd wordt.
Zelf weet ik echt wel beter want de naam Technics is verbonden met een aantal technologische hoogstandjes op audiogebied. Denk aan de in 1965 op de markt gebrachte Technics 1 luidspreker, een heel vroeg voorbeeld van een acoustic suspension – gesloten kast – luidspreker. Of de10A buizen voorversterker die in 1966 samen met de 20A stereo buizeneindversterker werd geïntroduceerd. De 20A was een OTL ontwerp dat 30Watt aan 8 ohm en 60 Watt aan 16 ohm kon leveren, dankzij 20 pentodes. Voor ons Europese stervelingen was de komst van de SP 10 direct aangedreven draaitafel een grote verrassing culminerende in de SL1200 familie die, vanwege zijn degelijkheid en snelstarteigenschappen, een grote rol vervulde en vervult met zijn navolgers, o.a. in de HipHop en dj-wereld. Zelf was ik verbaasd over de klankmatige prestaties van een aantal apparaten uit de 9000 serie, zoals de SU9200 voorversterker met een bijzondere schakeling op basis van speciale halfgeleiders, die met een voor die tijd zeer hoge voedingsspanning werkten, min of meer de eigenschappen van een buis in een halfgeleider verpakking.
Veel Technics techologie
Het is in de 90er jaren een tijd stil geweest rondom Technics. De nadruk bij moeder Panasonic lag voornamelijk bij de beeldmarkt met innovatieve flatscreen TV’s. Maar na de herstart van Technics in 2014 met de introductie van een nieuwe generatie directdrive draaitafels – The SP-10R and SL-1200G – ging het rap crescendo op in de vaart der volkeren. Vooral technologisch gebeurde er veel. Zoals het JENO-platform, dat staat voor Jitter Elimination and Noiseshaping Optimization. In onze Technics SU-R1000 is het de centrale digitale verwerkingseenheid en doet daar zegenrijk werk, zoals zal blijken. Een andere afkorting – LAPC – staat voor Load Adaptive Phase Calibration, doet in de SU-R1000 een stevige duit in het zakje via de Active Distortion Cancelling Technology als het gaat om de aansturing, optimale koppeling inclusief het tegengaan van vervorming van onze luidsprekers. Om maar te zwijgen – neen, dat doen we niet – over de Intelligente Phono Equalizer, een magnifieke voorziening om je zo gekoesterde pickup element optimaal te laten presteren. Aanzienlijk, dankzij correcties in het digitale vlak middels een DSP, beter en preciezer dan de in audiofiele kringen gebezigde praktijk om te tweaken met interlinks.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS