Recensie

Teufel Definion 3

Geen muzikale voorkeur

door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2016
Ik heb het even moeten opzoeken en het is inmiddels al weer meer dan 2 jaar geleden dat ik voor het eerst een Teufel luidspreker testte: de Definion 5. Nu is de iets kleinere Definion 3 aan de beurt die sterk op zijn grotere broer lijkt.

De uiterlijke overeenkomst tussen de Definion 5 en de Definion 3 is echt heel sterk. Ze hebben nagenoeg vergelijkbare afmetingen en ook de luidsprekercombinatie met drie woofers en een tweeter/midrange combinatie is hetzelfde. De Definion 3 is echter een basreflex ontwerp en nader onderzoek zal leren dat er veel meer verschillen te vinden zijn. Een vergelijking is daarom nagenoeg zinloos en herinneringen aan de Definion 5 kun je daarom beter even vergeten. Een ding heeft de Definion 3 echter wel van de Definion 5 overgenomen. Ook de Definion 3 is weer heel scherp geprijsd.

Wigvorm

De Definion 3 is een grote en hoge vloerstaande luidspreker en valt door zijn gewicht (ruim 24 kilo) net buiten de ARBO regels om in je eentje te verplaatsen. De kast is groot maar oogt vanaf de voorzijde toch niet massaal. Dat komt door de wigvorm met een brede voorkant en smallen achterkant. De kast is echter wel vrij diep. Essentieel voordeel van deze kastvorm is dat de binnenwanden asymmetrisch ten opzichte van elkaar staan waardoor staande golven zich minder eenvoudig kunnen ontwikkelen. Staande golven kunnen de weergave van een luidsprekers ernstig kleuren dus dat wil je als luidsprekerontwerper voorkomen.
Het hart van de Definion serie is de volledig in eigen beheer ontwikkelde coaxiale tweeter/midrange weergever. Teufel noemt deze benadering SCA (Synchronized Coaxial Acoustics). Deze duo-unit bestaat uit een 25mm softdome tweeter die wordt omringd door een 105mm midrange unit. Onder deze tweeter/midrange unit zijn, net als bij de Definion 5, drie woofers geplaatst. Deze woofers bevinden zich nu echter in een basreflex constructie in plaats van in een gesloten kast. De woofers in de Definion 3 zijn ook anders en hebben nu een membraan van carbonvezel.