Recensie

Teufel Stereo L

Actief, draadloos en streaming

Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2018

In de afgelopen jaren kwamen in HVT al eens de Definion 3 en 5 aan bod, de grootste luidsprekermodellen van Teufel. De Stereo L past in deze lijn maar deze luidspreker is actief en heeft ingebouwde streaming functionaliteit.


Een Teufel luidspreker koop je niet in de winkel maar beoordeel je thuis in je eigen omgeving. Dat geldt niet alleen voor de kleine modellen maar ook voor de grote zware uitvoeringen. Vooral dat laatste klinkt voor velen nog steeds heel vreemd maar is het niet voor Teufel. Ook de Stereo L kun je gewoon op basis van de foto’s en de specs naar je toe laten sturen waarna je 8 weken de tijd hebt om te bepalen of deze aanschaf ook echt de juiste is. Bevalt de aanschaf niet, dan stuur je de luidsprekers ‘gewoon’ terug. In het geval van de Stereo L betekent dat dus wel dat je gedurende de testperiode dus ook twee grote kartonnen dozen in huis moet bewaren (voor het geval dat).

Stereo L opbouw

De Stereo L lijkt op heel veel punten op de Definion 3 en 5 modellen. Dat begint al met de luidsprekerbezetting maar ook de mate van afwerking vertoont grote overeenkomsten. De afmetingen zijn desondanks in alle gevallen iets anders. Wel is de luidsprekerbezetting zeer vergelijkbaar met beide Definion modellen maar de gebruikte units zijn wat betreft afmetingen en gebruikte materialen weer even net iets anders.
Ook deze Stereo L heeft weer de gebruikelijke naadloze afwerking en zit solide in elkaar. De Stereo L alleen in zwart en wit leverbaar. Andere kleuren en afwerkingen zouden welkom zijn. De luidsprekerunits zitten zonder zichtbare schroeven in het front wat er erg strak uitziet. De luidsprekerunits kunnen desgewenst schuil gaan achter een (magnetisch te bevestigen) frontdoek.
Net als de twee passieve Definion luidsprekers is de Stereo L een 3-weg systeem. Het hart wordt gevormd door een door Teufel zelf ontwikkelde coaxiale midden/hoge tonen luidspreker. Teufel noemt deze coaxiale constructie SCA (Synchronized Coaxial Acoustics) en de unit bestaat uit een 25mm softdome tweeter die wordt omringd door het vlakke membraan van een 130mm midrange unit. Het gebruik van een coaxiale luidspreker is een zeer effectieve methode voor het creëren van een puntbron afstraling. Het creëren van een puntbron draagt bij aan de stereoweergave van de luidspreker.
Onder de coaxiale midrange/tweeter unit bevinden zich 3 geschakelde woofers. De woofers zijn voorzien van een lichtgewicht carbon membraan en zijn geplaatst in een basreflex behuizing. De basreflex poort bevindt zich aan de onderzijde van de luidsprekerkast. De kast is daarom op een frame geplaatst waardoor de hele luidspreker iets van de grond komt. Doordat de poten van dit frame buiten de kast steken, is de stabiliteit nog iets hoger. Het weglaten van dit frame is geen optie omdat de kast dan direct op de grond staat en de basreflex poort dan wordt afgesloten.