Recensie

Teufel System 6 THX

Voor een echte ATMOS ervaring

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2022

Dolby Atmos via je hoofdtelefoon of soundbar beluisteren is best aardig, maar wil je de vliegtuigen echt over je heen horen vliegen, zul je ook met je luidsprekers de lucht in moeten gaan. We hebben het geregeld over muziekproducties en films die in ruimtelijke audio kunnen worden beluisterd. Het gaat dan voornamelijk om Dolby Atmos, maar DTS:X en Auro 3D zijn ook nog actieve formaten. Dit gaat verder dan surround, waarbij de audio in het horizontale vlak om je heen wordt geplaatst, zoals bij Dolby Digital 5.1 (waarbij de 5 voor 5 kanalen en de .1 voor één LFE-kanaal staat).


Bij ruimtelijke audio worden hoogtekanalen toegevoegd. Met een goeie Dolby Atmos soundbar (eventueel aangevuld met twee surround luidsprekers) kun je hier al heel redelijk een ruimtelijke ervaring krijgen. Om dit nou echt tot zijn recht te laten komen, zul je echter luidsprekers boven de luisterplek moeten plaatsen. Dit kan best ingrijpend zijn en niet iedereen zit te wachten op 11 grote luidsprekers met bijhorende kabels overal door de huiskamer. Het komt echter steeds vaker voor dat men een aparte mediakamer, game room, luisterkamer, thuisbioscoop of een afgebakend gedeelte in de huiskamer inricht. Het komt echter niet vaak voor dat een merk hier speciaal voor een totaalpakket aanbiedt om in één keer deze kamer om te bouwen tot een discrete THX-gespecificeerde 11-kanaals Dolby Atmos ruimte.

1 pakket

Het is even schrikken als je het System 6-pakket krijgt afgeleverd. Er moet namelijk een pallet aan te pas komen voor twee gigantische subwoofers van 24 kilo per stuk, twee dipoolluidsprekers, drie frontluidsprekers, 4 hoogteluidsprekers, een Denon AVC-3700H receiver en verschillende doosjes met kabels. Alles netjes verpakt in grote dozen en het is aan te raden om het met twee man uit te pakken en op te stellen (hoewel ik het in mijn eentje ook prima heb kunnen doen).

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS