Recensie

Teufel Ultima 20 mkIII

Nieuw jaar, nieuwe speakers

Door Mabel Neve, HVT 02, februari 2019

Wat is er nou lekkerder dan het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe set speakers in je huis? En dan gelijk van een merk dat ik al enige tijd niet meer over de vloer heb gehad. Op nieuwjaarsdag mijn gebruikelijke kater ingeruild voor de Teufel Ultima 20. Of naja, ingeruild, beetje van beide. En de Teufel moest toch opeens even wachten tot 2 januari, want het blijkt dat harde muziek en knallende koppijn niet zo goed samen gaan. Wie had dat nou kunnen bedenken?


Aangezien na iets langer dan een jaar recenseren mijn eigen huis een beetje vol begint te staan, en Neve senior best een stukje treinen bij me vandaan woont, was nu m’n nicht aan de beurt om een set speakers een tijdelijk huisje aan te bieden. Eerst een korte cursus aansluiten – moet elk familielid van een Neve toch eigenlijk wel kunnen – en dan kunnen we weer door. Eerste reactie van de nicht en partner “Oh wat groot! Dat past toch nergens?”, eerste reactie van Mabel “Oh wat lekker handzaam, klein, en licht! Precies een goed bookshelf-speaker-formaat”. Meningen verschillen zullen we maar zeggen. Speciaal voor alle geïnteresseerde HVT lezers: je kan zelf even oordelen of ze een mooi plekje hebben gevonden op Instagram @hifi.tech.girl. Gelukkig waren we het er wel over eens dat het een verbetering was op wat er eerder in het huis stond: één of andere oude prutset die echt nergens naar klonk, dus niet een heel eerlijke vergelijking. Gelukkig is het wel zo dat wanneer je deze ultieme Teufel’s vergelijkt met iets dat wel ergens naar klinkt, ze ook nog een hele verbetering zouden zijn!

Prijs-kwaliteit-verhouding

Eenmaal neergezet waren we eigenlijk allemaal gelijk enthousiast. Inmiddels ben ik gewend van Teufel dat ze altijd een goede bas hebben, ook deze belofte maken ze nu weer meer dan waar. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie een beetje underwhelmed was, maar dat gevoel verdween volledig toen ik zag dat deze speakers eigenlijk spotgoedkoop zijn. Iets dat ik helemaal niet had zien aankomen. Voor €249,99 heb je namelijk al een set van twee speakers. Hifi moet natuurlijk altijd worden beoordeeld op wat het waard is, het zou niet eerlijk zijn om deze speakers te vergelijken met iets in een heel andere prijsklasse. Toen ik de prijs van deze set zag kon ik mijn mening dus een beetje bijschaven. Want de prijs-kwaliteit verhouding is echt waanzinnig. Persoonlijk vind ik deze speakers namelijk fijner klinken dan menig andere speaker – ook van Teufel zelf – terwijl die over het algemeen prijziger zijn dan deze Ultima set. Het is wel zo dat daarvoor eerst even met de bas en treble knoppen aan de versterker moest worden gerommeld, want op het moment dat alles op nul stond was het geluid wel een beetje dof. Al is dat natuurlijk voor iedereen anders, en op het moment dat het naar mijn oren staat ingesteld kunnen deze speakers het dus wel aan om een heel helder, vol, en hard geluid eruit te gooien. Het is natuurlijk de vraag of het aan mijn voorkeur of aan de speakers ligt dat ik ze fijner vind klinken als zowel de de bas als de treble erg hoog staan. Wat we er in ieder geval over kunnen zeggen is dat deze speakers dus erg aanpasbaar zijn op ieder wat wils.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.