Recensie

Teufel Ultima 40 Active

Blauwe tanden zijn niet vies

Door Mabel en Ernst Neve, HVT 06, juni 2019

Na de recensie van de Teufel Ultima 20 mkIII was de afspraak om de grotere broers aan de tand te voelen zo gemaakt. Het smaakte naar meer. Waarin ik mij had vergist, was de overvolle agenda van mijn oogappeltje Mabel. Volledig geconcentreerd op de aanstaande examens kwam ze er gewoonweg niet aan toe de Teufels op de pijnbank van de audiorecensent te leggen. Maakte voor de rest niet uit, gezien mijn eigen agenda van te testen apparatuur. Ze liepen ten slotte niet weg.


Dat zou ook best lastig zijn, want de toevoeging 40 in plaats van 20 betekent minimaal een toename in gewicht en afmeting die recht evenredig in verhouding is de verhoging in getal. Ik bedoel dat deze vloerstaanders ruim 20 kilo per stuk wegen, hetgeen ze minder aangenaam maakt om te verplaatsen naar de woonkamer van dochterlief. Besloten werd om de Teufels te beluisteren in de Fotogalerie van vrouw Anita. Zo gezegd zo gedaan.

Van ultiem naar ultiem actief

In de fotogalerie die bijna 70 vierkante meter meet, lieten zich de Teufels maar wat makkelijk opstellen. Als aansturing had ik de Yamaha MusicCast R-N402D in gedachten en als bron natuurlijk een smartphone. Tja, kids hè. Een tijdje laten warmlopen om vervolgens de komst van Mabel af te wachten. Prima resultaat overigens, totaal geen straf om naar te luisteren, zeker niet voor een set van dat geld, te weten ruim 400 euro voor de Yamaha en net geen 500 voor de Teufels. Geen probleem, prima de luxe. Ondertussen besloot Teufel in al haar wijsheid een actieve streaming versie van de Ultima 40 te maken onder de welluidende naam Ultima 40 Active. Uiteraard verzochten ze ons het laatste model aan een review te onderwerpen.

Actief en streaming

Grootste verschil met de gewone Ultima 40 is een kleine toename van het gewicht van de luidspreker met de elektronica erin met 1200 gram en het feit dat je met dit stel alleen nog maar een bron nodig hebt. Versterkers zitten per slot van rekening ingebouwd. Wat de bron betreft kan je kiezen uit een HDMI verbinding, een optische TOSLink verbinding, een tulp verbinding, en een Bluetooth verbinding (aptX). Verder tref je op de achterkant nog een subwoofer uitgang en een luidsprekeruitgang. Dat hebben de mannen van Teufel wel slim bedacht, want de tweede luidspreker is in feite niets anders dan een gewone Ultima 40 die wordt gevoed door de actieve broeder.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.